Grote wateroverlast in België, A2 richting noorden deels dicht

In België heeft hevige regenval tot veel wateroverlast geleid. De problemen zijn het grootst in de grensgemeente Voeren, in Belgisch-Limburg. Straten staan blank en kelders zijn ondergelopen. Bewoners die niet op tijd hun huizen konden verlaten, werden opgeroepen zich naar een hogere plek in het huis te begeven.

Volgens de Vlaamse omroep VRT is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en is er noodopvang voor mensen die niet naar huis kunnen. Ook de Nederlandse gemeente Eijsden heeft haar deuren geopend voor de noodopvang. De rivier de Veurs, een zijtak van de Voer, zou buiten zijn oevers zijn getreden.

A2 deels dicht

Vooralsnog leidt de wateroverlast niet tot grote problemen in Zuid-Limburg. De snelweg A2 bij de grens met België is door de wateroverlast richting het noorden deels afgesloten. Veiligheidsregio Zuid-Limburg verwacht geen verdere stijging van het waterpeil.

Ook rijden er geen treinen tussen Maastricht Randwyck en het Belgische Visé, meldt de NS. Volgens het spoorwegbedrijf zal dit tot ongeveer zondagochtend 07.30 uur duren.

"Dit is erger dan in 2021", zegt burgemeester Joris Gaens van het Belgische Voeren. Hij verwijst daarmee naar de grote watersnood in Europa, toen vele landen te maken kregen met hevige overstromingen. In België kwamen toen tientallen mensen om het leven.

"In heel korte tijd is er zeer veel water gevallen, waardoor het water van de velden kwam gestroomd en zo de Voer vulde", zegt hij. De brandweer heeft containers met zandzakken naar getroffen bewoners gebracht.

In de gemeenten Dalhem en Trooz is de situatie "zeer moeilijk", zegt de gouverneur van de provincie Luik. Op tal van plaatsen zijn de straten ondergelopen.

Mogelijke neerslagrecords in Frankrijk

Noodweer leidt ook in het noordoosten van Frankrijk en in de Duitse deelstaat Saarland tot overstromingen. Voor een aantal departementen in het noordoosten van Frankrijk is door de meteorologische dienst code oranje afgegeven.

Op beelden bij Franse media is te zien hoe straten onder water staan. De snelweg A4 van Straatsburg naar Parijs is in Moselle voor een deel dicht. In de regio heeft de brandweer meer dan 2000 meldingen gekregen. De hoeveelheden regen kunnen leiden tot nieuwe neerslagrecords, aldus weerdienst Météo France.

Bekijk beelden van de wateroverlast in Frankrijk en Duitsland van vrijdag:

Beelden opgedoken van Sean 'Diddy' Combs die voormalige vriendin mishandelt

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft beelden verkregen waarop te zien is hoe rapper en muziekbaas Sean 'Diddy' Combs zijn toenmalige vriendin Cassie Ventura mishandelt. De beelden van een bewakingscamera uit 2016 komen overeen met de beschuldigingen uit een inmiddels afgehandelde rechtszaak die Ventura in november had aangespannen.

Volgens Ventura vond het gewelddadige incident plaats in een hotel in Los Angeles. CNN zegt de locatie op basis van foto's van het interieur van het inmiddels gesloten hotel te hebben geverifieerd. In de video is te zien hoe zangeres Ventura een hotelkamer verlaat. Combs rent met een handdoek om zijn middel achter haar aan en pakt haar bij haar nek en gooit haar op de grond. Dan schopt hij haar.

Als Ventura roerloos op de grond ligt, krijgt ze nog een schop van Diddy. Vervolgens sleept hij haar aan haar trui over de grond en loopt weg. Dan is te zien hoe Ventura spullen opraapt en een hoteltelefoon pakt. Daarop komt Combs weer teruggelopen en lijkt hij haar te duwen. Hij gaat vervolgens op een stoel zitten en pakt iets van een tafeltje naast hem en gooit het met kracht richting Ventura.

De zangeres, die tussen 2007 en 2018 een relatie had met Combs, heeft in een federale rechtszaak een schikking getroffen met haar ex. Haar advocaat zegt tegen de nieuwszender dat de video "het verontrustende en roofzuchtige gedrag van Combs" alleen maar verder bevestigt. Het is onbekend hoe CNN aan de beelden is gekomen.

"Woorden kunnen niet de moed en vastberadenheid uitdrukken die mevrouw Ventura heeft getoond door naar voren te treden om dit aan het licht te brengen", aldus de advocaat. CNN heeft ook vertegenwoordigers van Combs en InterContinental Hotels om commentaar gevraagd. De muziekproducer heeft de aantijgingen van Ventura eerder ontkend.

Mensenhandel

Ventura stond onder contract bij het platenlabel van Combs. In de rechtszaak zei ze dat Combs zijn macht en invloed op haar uitoefende tijdens hun professionele en privérelatie. Ze was 19 en Combs 37 toen ze elkaar ontmoetten. Hun zakelijke relatie duurde tot 2019. Er werd in de aanklacht gedetailleerd uit de doeken gedaan hoe Combs fysiek gewelddadig was tegen Ventura en haar dwong om gedurende die tijd verschillende seksuele handelingen met andere mannen te verrichten.

Deze zaak staat niet op zich. Sinds november lopen er vijf andere civiele rechtszaken tegen Diddy waarin hij wordt beschuldigd van seksueel wangedrag en andere illegale activiteiten. Hij heeft de beschuldigingen ontkend. In april hebben autoriteiten huizen van Combs in Californië en Florida doorzocht als onderdeel van een federaal onderzoek door een team dat zich bezighoudt met mensenhandel.

Het onderzoek volgt op beschuldigingen van seksueel geweld die naar voren zijn gebracht in de civiele rechtszaken. Via zijn advocaat beet Combs van zich af. "Deze ongekende hinderlaag (...) is niets meer dan een heksenjacht gebaseerd op ongegronde beschuldigingen in civiele rechtszaken", zei hij. "Meneer Combs is onschuldig en zal elke dag blijven vechten om zijn naam te zuiveren."

Aanvaller van de man van Democraat Nancy Pelosi krijgt 30 jaar celstraf

De man die twee jaar geleden de partner van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aanviel met een hamer heeft een gevangenisstraf van 30 jaar gekregen.

David DePape brak in oktober 2022 in bij het huis van Paul en Nancy Pelosi in San Francisco. Hij was op zoek naar Pelosi, die op dat moment namens de Democraten de voorzitter was van het Huis van Afgevaardigden was. Hij zou daarbij "waar is Nancy, waar is Nancy?" hebben geroepen.

Naar eigen zeggen wilde hij haar vragen stellen over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en "haar knieschijven breken" als zij in zijn ogen zou liegen.

Niet thuis

Nancy Pelosi was op dat moment niet thuis, maar haar man Paul wel. De toen 82-jarige echtgenoot werd door DePape met een hamer geslagen en hield er een schedelbasisfractuur aan over en verwondingen aan een arm en hand.

DePape (44) is een Canadees die ruim twintig jaar geleden naar de VS verhuisde. Tijdens de rechtszaak zei hij dat hij gelooft dat media herhaaldelijk verhalen verspreiden over oud-president Donald Trump die niet waar zijn.

In tirades op zijn blog die hij voor zijn arrestatie schreef, herhaalde hij extreemrechtse complottheorieën van de groepering QAnon. Die beweert bijvoorbeeld dat de Amerikaanse regering wordt gerund door een groep duivelaanbiddende pedofielen.

DePape had een lijst met doelwitten waar naast Nancy Pelosi onder anderen Hunter Biden (de zoon van president Joe Biden) en acteur Tom Hanks op stonden. Tijdens de rechtszaak zei DePape dat hij spijt had van zijn aanval op de man van Pelosi. "Ik reageerde omdat mijn plan in het water was gevallen."

Poging tot ontvoering

Vorig jaar november werd hij door een jury al schuldig bevonden aan poging tot ontvoering van Nancy Pelosi en mishandeling van een direct familielid van haar, maar een rechter moest de straf nog vaststellen.

DePape staat op een later moment ook nog terecht vanwege het aanvallen van een persoon met een dodelijk wapen, het mishandelen van een oudere persoon en inbraak. Die rechtszaak begint waarschijnlijk volgende week.

Van kruitvat naar kruitvat: marineschip Tromp op weg naar Zuid-Chinese Zee

De trossen zijn los. Sleepboten trekken de Tromp los van de kade in de militaire haven van Singapore. Van het ene kruitvat naar het andere: na de Rode Zee zet de bemanning van het marinefregat koers naar de Zuid-Chinese Zee. Een doorvaart door de Straat van Taiwan wordt niet bij voorbaat uitgesloten. "Daar waar het internationaal recht zegt dat er vrije doorvaart mogelijk is, kan het zijn dat de Tromp daar gaat varen."

De ruim 200-koppige bemanning van commandant Yvonne van Beusekom heeft in Singapore even op adem kunnen komen na de inzet in de Rode Zee. "De scheepvaart wordt daar bedreigd", zegt ze, refererend aan de drones en raketten van de Houthi's. "We hebben er geopereerd met de hoogste dreiging. Dat betekent dat we op elk moment gereed waren om eventuele dreiging weg te nemen en de scheepvaart te beschermen."

Kaarten aan de wand laten zien waar het schip vandaan komt, met een ingetekende stippellijn die Den Helder, via de Rode Zee, met Zuidoost-Azië verbindt. Vaak laat de Nederlandse marine zich niet meer zien in dit deel van de wereld. De Tromp was er voor het laatst in 2007.

Internationaal recht

Den Haag heeft de ambitie elke twee jaar een schip naar 'de Oost' te sturen. En dus is, na de Evertsen in 2021, nu ook de Tromp terug. "De marine vertegenwoordigt de handelsbelangen van ons land", vertelt ze. "Dit is een belangrijk gebied voor Nederland, omdat die handel daar plaatsvindt. Daarom zullen we ook door de Zuid-Chinese Zee varen."

De Spratly's, de Paracel-eilanden: de lijst met betwiste gebieden is lang. "Niet alle eilanden zijn voor Nederland betwist", zegt Van Beusekom daarover. "We kijken naar het internationaal recht. Waar mogen we wel en niet varen? Wij zullen dat proberen op een normale manier gewoon doorgang te vinden naar daar waar we naartoe willen. Dat doen we in de Noordzee, de Oostzee en dus ook in de Zuid-Chinese Zee."

Vrijheid van doorvaart

"Een grote uitdaging voor China", noemt Wu Shicun van het Huayang Research Center for Maritime Cooperation doorvaarten als deze. "Niet alleen omdat er geen wet is waar alle partijen zich aan willen houden, ook vanwege de geopolitieke aard ervan."

Wetten zijn er wel. In 2016 nog toetste het Arbitragehof in Den Haag dat China geen aanspraak kan maken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee. "Voor China is het onmogelijk deze uitspraak te respecteren omdat het de Chinese soevereiniteit volledig ontkent", zegt Wu.

In Japan zal de Tromp in elk geval een warm welkom genieten. "Zowel voor Japan, als voor landen in Europa geldt dat hun economie en levensstandaard afhangt van transport over zee", zegt oud-minister van Defensie van het land Itsunori Onodera desgevraagd.

"De havenbezoeken van Europese marineschepen aan Japan zijn belangrijk. Dat NAVO-landen sterke interesse tonen in de regio geeft een sterk signaal af in de regio waar het gaat om afschrikking," aldus de voormalig defensie-chef. Afschrikking richting China, lijkt hij te willen zeggen.

Termen die ook vanuit Taiwan klinken. "Europese landen, ook Nederland, moeten zich realiseren dat hun economische en technologische belangen direct verweven zijn met een potentieel conflict in de Straat van Taiwan", stelde Roy Chun Lee eerder in gesprek met Nieuwsuur.

Geen directe dreiging

Bij de Evertsen werd een doorvaart door de Straat van Taiwan vooraf goeddeels uitgesloten, ook om China niet onnodig te provoceren. Tijden zijn veranderd, zo lijkt het. "Dat kan een mogelijkheid zijn", zegt Van Beusekom. "We zijn nog bezig met de planning, het is nog niet bekend waar we exact gaan varen."

Dat zal ook afhangen van de spanningen in de Straat. Maandag vindt in Taipei de inauguratie plaats van de nieuwe Taiwanese president William Lai Tsing-te, de derde presidentstermijn op rij voor de China-kritische DPP .

In aanloop daarnaartoe spotte Taiwan in de afgelopen dagen wederom vele tientallen Chinese gevechtsvliegtuigen in en rond de Straat van Taiwan. Oorlogsschepen van het Volksbevrijdingsleger varen in de wateren rond het eiland.

"We kijken natuurlijk wat er om ons heen daar gebeurt: wat vaart daar, wat vliegt daar, wat zit er eventueel onder water?", zegt van Beusekom. "We zijn op de hoogte van alles wat China onderneemt. Er is geen directe dreiging voor de Tromp."

3