Tientallen doden door noodweer in zuiden Brazilië

In de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen door hevige regenval en overstromingen. Zestig mensen zijn vermist, zeggen de veiligheidsdiensten van de zuidelijke deelstaat. 10.000 mensen zijn geëvacueerd uit het overstroomde gebied.

Het gebied heeft sinds maandag last van de zware regen en overstromingen. Eerder deze week lag het dodental op dertien en 21 vermisten. President Lula is naar het gebied gereisd voor een noodoverleg met gouverneur Leite van de deelstaat. "Alles wat binnen het bereik van onze regering ligt, zal worden gedaan om tegemoet te komen aan wat de mensen nodig hebben die door deze regen worden getroffen", meldt Lula op X.

Leite noemt op X het noodweer "de ergste klimaatramp waar onze staat ooit mee te maken heeft gehad". Door de hele staat zijn ook stroomstoringen gemeld. Zeker 300.000 mensen zitten zonder elektriciteit vanwege een dambreuk. Verschillende wegen zijn ondergelopen en bruggen zijn ingestort. Ook zijn er aardverschuivingen geweest en zijn rivieren buiten hun oevers getreden.

Naar verwachting houdt het noodweer ook vandaag nog aan. In sommige gebieden is meer dan 150 millimeter regen gevallen in 24 uur, zegt het Braziliaanse meteorologische intituut INMET.

El Niño

Het noodweer in Brazilië is het gevolg van het periodieke klimaatfenomeen El Niño. Door dat fenomeen warmt het water in de Stille Oceaan rond de evenaar op. Historisch gezien leidt dat tot droogte in het noorden van Brazilië en hevige regenval in het zuiden.

De gevolgen van El Niño waren dit jaar dramatisch in Brazilië. Het leidde tot enorme droogte in het Amazonegebied. Maar wetenschappers zeggen ook dat het extreme weer vaker voorkomt als gevolg van door mensen veroorzaakte klimaatverandering.

Gevangenis voor kapitein vanwege brand waarbij 34 mensen omkwamen in VS

De kapitein van een boot in de Verenigde Staten moet vier jaar de gevangenis in vanwege een brand waarbij 34 mensen om het leven kwamen. Hij is veroordeeld vanwege criminele nalatigheid, op basis van een regel van vóór de Amerikaanse burgeroorlog. Na zijn celstraf staat hij nog eens drie jaar onder toezicht.

In september 2019 ontstond brand op het schip de Conception voor de kust van Californië. De brand brak midden in de nacht uit toen iedereen aan boord lag te slapen.

Aan boord waren mensen die deelnamen aan een driedaagse duikexcursie. Vijf bemanningsleden die bovendeks waren, wisten zichzelf in veiligheid te brengen. De 34 mensen benedendeks konden niet aan de vlammen ontsnappen.

De boot zonk op zo'n dertig meter voor de kust van het eiland Santa Cruz. Kapitein Jerry Boylan was de eerste die van het schip sprong, samen met vier andere bemanningsleden.

Het incident is de dodelijkste scheepsramp in de recente geschiedenis van de VS. Het leidde tot allerlei veranderingen in de maritieme regelgeving.

Doodslag door zeelieden

Boylan werd vorig jaar schuldig bevonden aan 'wangedrag of verwaarlozing van een scheepsofficier'. Die aanklacht staat in een statuut van nog voor de Amerikaanse burgeroorlog, die in de volksmond bekendstaat als 'doodslag door zeelieden'. Dat is destijds in het leven geroepen om kapiteins en bemanningsleden verantwoordelijk te kunnen houden voor scheepsrampen.

De 70-jarige Boylan kreeg niet de maximumstraf van tien jaar. Om de strafmaat te bepalen hield de rechter rekening met zijn leeftijd, gezondheidstoestand en de onwaarschijnlijkheid van herhaling. "De verdachte had niet de intentie om iets slechts te doen", aldus de rechter.

Dat was tegen het zere been van veel nabestaanden van de slachtoffers. Die pleitten er bij de rechter voor om Boylan de maximumstraf te geven.

"Hij is geen slachtoffer", zei een van de nabestaanden in de rechtszaal. "Hij is verantwoordelijk voor het feit dat mijn dochter er niet meer is", zei de moeder van een 16-jarig meisje dat overleed. "Kunt u zich mijn pijn voorstellen?"

De advocaat las een verklaring van de kapitein voor waarin hij zijn excuses aanbood. "Ik zou willen dat ik iedereen veilig thuis had kunnen brengen. Het spijt me zo", stond in de verklaring.

Kolossaal waterbassin moet vieze Seine zwemklaar maken voor Zomerspelen

De Seine in Parijs is aankomende zomer het toneel van de olympische wedstrijden openwaterzwemmen en de triatlon. Een probleem: de waterkwaliteit is nog niet goed genoeg. Verschillende plannen moeten ervoor zorgen dat dat wel zo is als de Zomerspelen eind juli van start gaan.

In het oosten van Parijs is de afgelopen jaren een kolossaal waterbassin gebouwd met een inhoud van 50.000 kubieke meter water, zo'n twintig olympische zwembaden groot. Dat bassin moet ervoor zorgen dat tijdens de Olympische Spelen veilig in de Seine kan worden gezwommen. Vandaag werd het officieel in gebruik genomen.

Het bassin is een ondergrondse ronde betonnen bak, met een diameter van 50 meter en een diepte van 30 meter. Bij flinke neerslag is het de bedoeling dat het regenwater erin wordt opgeslagen.

Tot nu toe zorgt zware regenval in Parijs voor grote problemen. De riolen in Parijs raken overvol en stromen over. Om te voorkomen dat vuil rioolwater, inclusief menselijke uitwerpselen, op straat belandt, wordt het in de Seine geloosd.

E. Coli-bacterie

Dat betekent dat er bij slecht weer allerlei schadelijke stoffen in de rivier belanden, waaronder de E. Coli-bacterie. Die zit in menselijke uitwerpselen en kan klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Mede daarom is het al 100 jaar verboden om in Parijs in de Seine te zwemmen.

Tijdens de OIympische Spelen deze zomer worden er voor het eerst weer zwemcompetities in de Seine gehouden. Die kunnen alleen doorgaan als het water schoon genoeg is. Al in 2016 werd een actieplan in werking gezet. Met een budget van 1,4 miljard euro bond de stad de strijd aan met de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de Seine.

Het ondergrondse bassin kost 90 miljoen euro en is een van de pronkstukken van het gemeentebestuur van Parijs. Er werd zelfs een speciale tunnel van 600 meter onder de stad gegraven om regenwater naar het bassin te geleiden.

Overigens is dit project geen sluitende oplossing voor het reinigen van de rivier: in het geval van heel zware regenval is de betonnen bak niet groot genoeg, waarschuwen de autoriteiten.

Ultraviolet filters

Daarom is er meer gedaan. Waterzuiveringsstations ten oosten van Parijs zijn voorzien van ultravioletfilters. Die moeten verschillende bacteriën uit het water halen voordat het Parijs bereikt. Aan de oostkant werd deze maand ook een geheel nieuwe waterzuiveringsinstallatie opgeleverd, die 700 liter water per seconde gaat reinigen.

Verder zijn rioolaansluitingen van huizen gecontroleerd en verbeterd en mogen woonboten in Parijs geen afvalwater meer in de Seine lozen.

Watermonsters

Volgens milieuorganisatie Surfrider is het allemaal niet genoeg. De waterkwaliteit zou "alarmerend slecht" zijn. De organisatie nam de afgelopen zes maanden 14 keer een watermonster. Slechts één keer voldeed de kwaliteit aan de normen voor zwemwater zoals die door de Europese Unie zijn opgesteld. De 13 andere keren werden de normen overschreden.

"Daardoor zijn er risico's voor de sporters", aldus een woordvoerder van Surfrider. "De vervuiling kan tot gematigde gezondheidsklachten leiden zoals buikgriep, maar ook tot ernstige ziekten zoals een infectie met de Staphylococcus Aureus-bacterie."

'Zomers altijd beter'

De autoriteiten wijzen erop dat nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond en dat de waterkwaliteit in de zomer, dus tijdens de Olympische Spelen, doorgaans beter is dan in de winter. "De kwaliteit zal in orde zijn als de Spelen beginnen", liet de prefectuur weten. "Dankzij alle werkzaamheden zal het water in de Seine tegen de zomer van goede kwaliteit zijn", zei wethouder Pierre Rabadan.

En als het straks allemaal niet afdoende blijkt te zijn? "Dan stellen we de wedstrijden gewoon een paar dagen uit", aldus de lokale autoriteiten. Want de waterkwaliteit kan van de ene op de andere dag veranderen en dan wel aan de normen voldoen.

Belgische ex-sluismeester verdacht van openzetten van zes sluizen langs de kust

Een Belgische ex-sluismeester wordt ervan verdacht twee jaar geleden op zes locaties aan de noordelijke kust van het land de sluizen en pompen opengezet te hebben. Daardoor had een groot gebied onder water kunnen lopen.

De toenmalige sluismeester van beheerorganisatie de Nieuwe Polder van Blankenberge ontdekte per toeval dat de sluizen openstonden. Bij een extra controle in de avond zag hij dat en wist hij de sluizen weer te sluiten. Als dat niet was gebeurd, hadden volgens de beheermaatschappij de centra van vier kustplaatsen onder water gestaan.

De verdachte is een 42-jarige man uit Zuienkerke. Hij stond vandaag voor de rechter, maar het grootste deel van de inhoudelijke behandeling van de zaak is naar 19 september verplaatst.

Controles

De man wordt verdacht van vernieling, hacken en het namaken van sleutels. Daarnaast eist de beheerorganisatie 60.000 euro van de man. Vanwege het incident moeten er vaker controles plaatsvinden en zijn alle sleutels van de kluizen vervangen.

"Als de sluizen bij vloed om 07.00 uur 's morgens nog openstonden, zouden de centra van De Haan, Zuienkerke, Blankenberge en Wenduine ondergelopen zijn", stelt de advocaat van de organisatie. "Dit zou een ongeziene ramp veroorzaakt hebben."

Ontslag

De vader van de man had 40 jaar gewerkt als sluismeester. De man volgde zijn vader volgens de openbaar aanklager met enige tegenzin op en nam twee jaar later ontslag, waarna zijn neef het werk tijdelijk overnam. Die ontdekte de sabotage. Er waren wachtwoorden ingevoerd en kabels losgetrokken waardoor het alarm niet afging, meldt VRT Nieuws.

De man kwam in beeld vanwege gegevens op zijn telefoon die aantoonden dat hij zich van sluis naar sluis had verplaatst. Op verkeerscamera's is ook te zien dat de man de routes tussen de sluizen in zijn auto aflegt.

De man zegt wel bij de sluizen te zijn geweest, maar ontkent iets met het openzetten van de sluizen te maken te hebben. Wat zijn motief is, is nog onbekend. Wel meldt het Openbaar Ministerie dat de vader van de man werd geweigerd voor een functie in de raad van bestuur van de Nieuwe Polder van Blankenberge.

<
1