Veer van uitgestorven Nieuw-Zeelandse vogel geveild voor recordbedrag

Een veer van de uitgestorven Nieuw-Zeelandse huia-vogel is geveild voor 46.521 Nieuw-Zeelandse dollar, oftewel ruim 26.100 euro. Dat is volgens veilinghuis Webb's het hoogste bedrag dat ooit is neergeteld voor een veer.

De verwachting was dat de staartveer van 20 bij 4,5 centimeter 2000 tot 3000 dollar zou opleveren, maar dat bedrag werd dus ruimschoots overschreden. In 2010 werd een huia-veer al verkocht voor 8400 dollar.

De huia werd in 1907 voor het laatst gezien. De zangvogel had een blauwzwart verenkleed, oranje lellen en witte uiteinden bij de staartveren. De vogel was belangrijk voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Opperhoofden droegen de veren vaak als statussymbool.

Later werden de huia-veren ook gewild bij Europeanen, wat mede leidde tot het uitsterven van de vogel. De populariteit steeg sterk nadat de hertog van York tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland in 1901 een huia-veer op zijn hoed had gedragen.

De veer die nu is geveild, was afkomstig uit een privécollectie, zegt Lea Morris, hoofd decoratieve kunst van het veilinghuis, tegen The New Zealand Herald. "Huia-veren waren zeer waardevol en werden geruild voor andere waardevolle goederen." Vaak werden ze bewaard in houten kisten met uitsneden, oftewel 'waka huia'.

De veer is volgens The New Zealand Herald een zogenoemd Y-object, wat betekent dat het alleen kan worden gekocht door geregistreerde verzamelaars. Ook mag de veer het land niet verlaten zonder toestemming van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Cultuur en Erfgoed.

Celstraf voor Noordwijker (37) die tientallen meisjes online misbruikte

Een 37-jarige man uit Noordwijk moet drie jaar de cel in voor het online misbruiken van tientallen tienermeisjes. De man krijgt ook nog een jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Michael L. ging volgens de rechter vijf jaar lang berekenend en georganiseerd te werk. In totaal werden achttien slachtoffers tussen de 12 en 15 jaar geïdentificeerd. L. zette onder meer neppe winacties op via sociale media om naaktfoto's en video's van tienermeisjes af te dwingen. De meisjes dachten bijvoorbeeld dat ze schoenen of een telefoon konden winnen.

Via een nepprofiel waarbij hij zich voordeed als een vrouw, probeerde hij diezelfde meisjes te "helpen" met het verwijderen van de naaktbeelden. Ze moesten vervolgens weer nieuwe expliciete foto's sturen om een code te krijgen waarmee de beelden van internet zouden verdwijnen. "Veel slachtoffers voldeden aan deze wensen uit angst dat eerdere foto's op het internet zouden blijven of belanden", aldus de rechtbank.

Meerdere meisjes werden afgeperst, wat ook wel sextortion wordt genoemd. De man dreigde bijvoorbeeld om de naaktbeelden aan hun ouders te sturen als ze niet meer materiaal stuurden. "Zodra meisjes naaktbeelden stuurden, zaten ze meteen klem en moesten ze steeds meer sturen", zo citeert Omroep West de rechter.

Geen tbs

Er zijn in totaal 352 foto's en 75 video's bij L. gevonden, ook van meisjes die niet zijn geïdentificeerd. Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist. De rechter legt geen tbs op omdat er geen stoornis is vastgesteld.

Michael L. moet zich na zijn celstraf wel aan verschillende voorwaarden houden. Hij moet zich laten opnemen in een zorginstelling en mag geen contact hebben met de slachtoffers of andere minderjarigen.

Maatschappelijk probleem

Eerder deze maand werd Gianni de W. veroordeeld in een vergelijkbare zaak. Hij zou in totaal 172 slachtoffers hebben gemaakt en werd uiteindelijk veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor het online misbruiken van dertig meisjes. Ook deden recent 24 meisjes aangifte van online misbruik door een neppe 'modellenscout' uit Den Haag.

De rechter sprak vanmiddag van een groot maatschappelijk probleem. "Er zijn mensen die het met heel verkeerde bedoelingen op kinderen hebben gemunt."

Internationaal vliegveld Haïti weer open, was dicht vanwege bendegeweld

De belangrijkste internationale luchthaven van Haïti is sinds gisteren weer geopend. Het vliegveld was zo'n 2,5 maand gesloten vanwege bendegeweld.

Begin maart probeerden gewapende bendes de luchthaven bij de hoofdstad Port-au-Prince in te nemen. Dat mislukte, maar sindsdien lag vrijwel al het luchtverkeer stil.

Via de luchthaven moeten medicijnen en andere basisvoorzieningen worden geïmporteerd. Doordat het bendegeweld ook leidde tot de sluiting van de belangrijkste haven, kampt het land met flinke tekorten aan dit soort benodigdheden.

Gisteren vertrok de eerste commerciële vlucht van de luchthaven naar Miami. De komende dagen worden meer vluchten verwacht.

Al jaren in crisis

Haïti verkeert al jaren in een crisis, onder meer door natuurgeweld, politieke instabiliteit en het daaruit voortvloeiende bendegeweld. Dat kwam afgelopen februari tot een kookpunt. Verschillende bendes sloegen hun handen ineen en verklaarden de oorlog aan de regering. Ze bestormden onder meer gevangenissen, politiebureaus, en dus de internationale luchthaven.

Hierdoor bleef alleen een kleinere luchthaven in de stad Cap-Haïtien in het noorden van het land operationeel. Voor Haïtianen die het land willen ontvluchten, bood die echter geen uitweg: veel wegen die naar het vliegveld leiden worden gecontroleerd door bendes die naar verluidt voertuigen onder vuur nemen.

Internationale veiligheidsmissie

De afgelopen weken landden al mondjesmaat vliegtuigen van het Amerikaanse leger op het vliegveld bij Port-au-Prince. Aan boord waren medicijnen en andere hulpmiddelen, maar ook mensen die een geplande internationale veiligheidsmissie moeten voorbereiden.

Op zeer korte termijn moet een politiemacht onder leiding van Kenia vertrekken naar Haïti om de orde te herstellen. Afgelopen week zei de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken te verwachten dat de eerste 200 agenten voet aan land zullen zetten rond 23 mei, komende donderdag dus.

Bijna de hele hoofdstad in handen

Bendes controleren al een tijd grote delen van Port-au-Prince, en volgens de Verenigde Naties breidt die invloed zich steeds verder uit. Naar schatting hebben de bendes inmiddels meer dan 80 procent van de hoofdstad in handen, met Jimmy Cherizier aan het hoofd - beter bekend als bendeleider Barbecue. Ook buiten de hoofdstad winnen de bendes terrein.

Volgens de VN leidt het geweld ertoe dat de situatie in het toch al arme land flink verslechtert. Afgelopen maart schatte de organisatie dat bijna de helft van de elf miljoen inwoners honger lijdt. VN-mensenrechtenchef Türk zegt dat mensenrechtenschendingen op een schaal plaatsvinden die "ongekend is in de moderne Haïtiaanse geschiedenis". Moorden, ontvoeringen en verkrachtingen zijn aan de orde van de dag.

Als gevolg van het geweld achtte de Haïtiaanse premier Henry zich gedwongen op te stappen. Inmiddels is er een nieuwe premier aangewezen: voormalig minister van Sport Fritz Belizaire. Zijn belangrijkste taak is om de veiligheid in het land te herstellen, maar onder Haïtianen is het vertrouwen in de nieuwe premier en zijn kabinet laag.

De problemen in Haïti komen voort uit het koloniale verleden in het land. In de video hieronder leggen we uit wat er misgaat in Haïti:

Egyptische miljardair kiest niet voor omstreden belastingconstructie

De Egyptische miljardair Nassef Sawiris kiest niet voor een veelbesproken belastingconstructie in Nederland. Hij is de grootste aandeelhouder van de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI.

OCI verkocht in december een groot belang in branchegenoot Fertiglobe. Dat leverde ruim 3 miljard euro op. Daardoor zat er veel geld in de reserves van het bedrijf. 2,7 miljard daarvan wilde het bedrijf uitkeren aan de aandeelhouders.

NRC meldde vorige maand dat OCI een truc had bedacht om dat bedrag belastingvrij aan de aandeelhouders te geven. Nederland zou daardoor honderden miljoenen aan dividendbelasting mislopen. Donderdag werd de Tweede Kamer bijgepraat over de constructie en de wenselijkheid daarvan.

Sawiris is de belangrijkste aandeelhouder. Als zoon van de oprichter en topman van het bedrijf heeft hij ongeveer 39 procent van het bedrijf in handen. Dat geeft hem recht op ruim 1 miljard euro van de uitkering.

Als hij dat als kapitaal zou laten uitkeren, kan hij dat geld belastingvrij incasseren. De Belastingdienst loopt dan 150 miljoen euro aan dividendbelasting mis.

Opvallend genoeg kiest Sawiris daar niet voor. Hij heeft aangegeven liever normaal dividend te ontvangen, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Of hij een andere manier heeft om de dividendbelasting te omzeilen of daadwerkelijk vrijwillig ervoor kiest om 150 miljoen euro aan de schatkist af te dragen, is niet duidelijk.

Hij heeft de keuze overigens nog niet formeel gemaakt. Aandeelhouders kunnen pas zestig dagen na de dubbele statutenwijziging van vorig maand doorgeven of ze het geld als kapitaaluitkering willen krijgen of als dividend.

<
1