Israëlische president bezoekt voor het eerst Bahrein

Voor de eerste keer heeft een Israëlische president Bahrein bezocht. Isaac Herzog kwam vanochtend aan in de hoofdstad Manama. Op het vliegveld werd Herzog ontvangen door de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken.

Het bezoek is een bevestiging van de verbeterde banden tussen Israël en Arabische landen. Eerder werden de banden al aangehaald met Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Sudan.

Op Twitter bedankt de president de Bahreinse minister. "Ik roep meer landen in onze regio op om zich bij dit partnerschap aan te sluiten en zo het Midden-Oosten te versterken", zegt Herzog op Twitter.

Protest

In Bahrein is niet iedereen blij met het bezoek van de Israëlische president. Een dag voor het bezoek zijn in Manama mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen zijn komst. Zij vinden dat de Palestijnen worden verraden.

Het is niet de eerste keer dat een Israëlische hoogwaardigheidsbekleder Bahrein bezoekt. In februari bezocht de toenmalige Israëlische premier Naftali Bennett het land.

Leger des Heils: door koude steeds drukker bij 'Warme Kamers'

Dat de temperatuur rond het vriespunt schommelt, merken ze ook bij het Leger des Heils. Door het hele land heen zijn meer dan honderd 'warme kamers' geopend. Bij de buurthuiskamers, waar mensen terechtkunnen voor een kopje koffie of een lunch is het de afgelopen tijd steeds drukker geworden.

Sinds 1 november blijven dit soort plekken overdag langer open, om mensen te helpen bij de hoge energietarieven. Ook openbare bibliotheken hebben zich bij de actie aangesloten is te zien op de overzichtspagina van 'warme kamers' in Nederland.

In deze video zie je hoe het eraan toegaat bij zo'n 'warme kamer' in het Utrechtse Zuilen.

Ook in de huiskamer van 'Bij Bosshardt Zuilen' is het druk, vertelt Maaike van Oosterom van het Leger des Heils. "Onze bezoekersaantallen zijn erg gegroeid. De stookkosten zijn natuurlijk hoog en bij ons kunnen ze warm binnen zitten overdag." Bezoekers kunnen er doordeweeks terecht van 10:00 tot 16:00 uur. Er worden activiteiten georganiseerd en er is regelmatig een warme lunch voor een klein prijsje. Ook kunnen bezoekers tweedehandskleding shoppen.

Een van de bezoekers vertelt dat het bij haar thuis nu 17 graden is. "Dat is vanwege de hoge energieprijzen. Ik heb alleen 's ochtends de verwarming aan in mijn badkamer. Ik was me de hele week met koud water. En maar één keer in de week ga ik onder de douche."

Ook andere buurtbewoners die langs zijn gekomen doen de kachel zo min mogelijk aan. Riet Tippersma komt ook graag voor de warmte naar deze buurthuiskamer. "Thuis kost het aardig wat om te stoken. En als je dan alleen zit is dat ontiegelijk duur. En de warmte van de mensen hier om me heen doet dan ook wel veel goed."

Passagier cruiseschip omgekomen door monstergolf in Argentinië

Een Amerikaanse vrouw is omgekomen nadat het cruiseschip waarop ze zat werd getroffen door een zogenoemde monstergolf. Ook raakten vier mensen gewond.

Het cruiseschip Viking Polaris was onderweg naar het uiterste zuiden van Argentinië toen woensdag een storm een enorme golf veroorzaakte die tegen het schip sloeg. Op foto's is te zien dat ruiten van het cruiseschip kapot zijn. Het lijkt erop dat de 62-jarige vrouw is omgekomen door rondvliegend glas.

Viking Cruises spreekt van een incident en heeft zijn condoleances overgebracht aan de familie. De Viking Polaris is inmiddels teruggekeerd naar de haven van Ushuaia in Argentinië. Daar is de schade opgemeten. Voorlopig blijft het schip in de haven voor onderzoek.

Volgens de Amerikaanse federale dienst die toezicht houdt op de oceanen zegt dat monstergolven onvoorspelbaar zijn, maar ook ongebruikelijk. De National Ocean Service spreekt van een muur van water.

'Moraalpolitie opgeheven', zegt Iraanse topfunctionaris, maar veel nog onduidelijk

De Iraanse moraalpolitie wordt opgeheven, heeft procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri gezegd. Hij zei volgens het Iraanse persbureau ISNA dat die "niets te maken heeft met de rechterlijke macht". Wat deze stap betekent is onduidelijk.

Dat vrouwen in Iran hierdoor meer vrijheden krijgen, is dan ook allerminst zeker. "De zedenpolitie is ontbonden, maar de rechterlijke macht zal deze sociale uitdaging blijven aangaan", citeerde de krant Shargh de procureur-generaal Montazeri vandaag. Verdere details over het besluit zijn niet bekendgemaakt. Ook is er nog geen bevestiging van de politie.

De woorden van Montazeri volgen op zijn bekendmaking dat de Iraanse rechterlijke macht en het parlement het beleid rond de verplichte hoofddoek gaan bespreken. Bekeken wordt of er mogelijk wijzigingen worden doorgevoerd, aldus de procureur-generaal. Een resultaat over deze besprekingen wordt over ongeveer twee weken verwacht.

Activisten en betogers reageren sceptisch. Vandaag herhalen ze hun oproep tot landelijke protesten. Van morgen tot en met woensdag moet er massaal gestaakt en geprotesteerd worden, luidt de oproep in berichten die op internet worden gedeeld.

Mahsa Amini

De moraal- of zedenpolitie was vooral verantwoordelijk voor de handhaving van de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen in het streng-islamitische land. De handhavers kregen wereldwijde aandacht nadat ze in september de 22-jarige Mahsa Amini arresteerden. Er zouden een paar haarlokken onder haar hoofddoek zijn uitgekomen.

Amini stierf een paar dagen later in hechtenis van de zedenpolitie. Sindsdien protesteren mensen in Iran tegen het islamitische systeem en bijbehorende wetten en regels.

Volgens de islamitische wet moeten vrouwen in het openbaar een hoofddoek en een lange, losse jas dragen om hun haar en lichaamscontouren te bedekken. Al meer dan 40 jaar maakt deze wet deel uit van de sociaal-politieke doctrine van het islamitische systeem om, zoals men zegt, "het land en de mensen te redden van de westerse culturele invasie".

Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds het begin van de demonstraties ongeveer 470 demonstranten gedood, onder wie 64 kinderen en 60 veiligheidstroepen.

<
1