VS en Venezuela eens over gevangenenruil, gedeporteerde Venezolanen vrij

De VS en Venezuela hebben gevangen met elkaar uitgeruild. Met de deal heeft Venezuela tien Amerikanen vrijgelaten die vastzaten in Venezolaanse gevangenissen. Tegelijk zijn er in El Salvador 252 Venezolanen vrijgelaten die eerder dit jaar door de regering-Trump zijn gedeporteerd naar het Midden-Amerikaanse land.

De Venezolanen zijn door El Salvador met twee vliegtuigen teruggestuurd naar hun geboorteland.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rubio dankt op X de president van El Salvador voor het mogelijk maken van de deal. Volgens hem is "elke Amerikaan die onterecht vastzat in Venezuela nu vrij".

De vrijgelaten Amerikanen in het vliegtuig:

De Venezolaanse president Maduro was ook verheugd. In een speech sprak hij van "een dag vol zegeningen en goed nieuws" voor zijn land.

President Bukele van El Salvador zegt op X dat Venezuela ook politieke gevangenen heeft vrijgelaten. Hij schrijft verder dat de overeenkomst het resultaat is van maandenlange onderhandelingen "met een tiranniek regime", doelend op het regime van Maduro.

Wet uit 1798

De Venezolanen zijn eerder dit jaar door Trumps regering zonder normaal proces naar El Salvador gestuurd, omdat ze bendeleden zouden zijn. Maar familieleden en advocaten van veel van hen hebben dat tegengesproken.

Trump beriep zich bij het uitzetten op de Alien Enemies Act, een oorlogswet uit 1798 die tot dat moment slechts drie keer was gebruikt door presidenten.

In El Salvador kwamen de Venezolanen terecht in de beruchte CECOT-megagevangenis. Mensenrechtenorganisaties uiten al langer hun zorgen over de omstandigheden in deze gevangenis.

De NOS sprak eerder met Nelson Suárez-Trejo, wiens broer was gedeporteerd. Hij herkende zijn broer op beelden uit de CECOT-gevangenis, waarop hij met kaalgeschoren hoofd en handen geboeid op de rug voorovergebogen zat in een lange rij gevangenen. Suárez-Trejo laat aan de NOS weten dat zijn broer een van de Venezolanen is die nu is vrijgelaten.

NS wil om tafel met twee spoorwegvakbonden die eindbod afwezen

De NS wil weer gesprekken voeren met vakbonden VMMC en FNV, die eerder deze week het eindbod voor een nieuwe cao van het spoorbedrijf hebben afgewezen. Een van die twee bonden, VVMC, gaat vanwege die geplande gesprekken voorlopig niet staken, schrijft VVMC in een persbericht.

VVMC en FNV zijn de twee grootste spoorwegvakbonden.

VVMC laat weten dat er donderdag al een eerste gesprek is gevoerd met de NS, en dat het bedrijf nu nadenkt over "een oplossing". De bond benadrukt wel "snelheid in het proces" te willen houden en ook dreigen er nieuwe stakingen "wanneer NS ons niet voldoende tegemoetkomt met betere voorstellen", aldus de VVMC.

Komende weken gesprekken

De leden van de derde vakbond die betrokken was bij de onderhandelingen, CNV, gingen wel akkoord met het eindbod. Die vakbond sluit dan ook niet aan bij de gesprekken die er de komende weken gevoerd gaan worden, schrijft CNV op de eigen site.

Dat verandert als de partijen het in de komende weken het eens kunnen worden over aanpassingen aan het eindbod. Volgens CNV wil de NS dan in de tweede helft van augustus formeel met alle partijen weer om de tafel.

De NS en de bonden kunnen het al tijden niet eens worden over een nieuwe cao. NS-medewerkers legden al vier keer het werk neer, twee keer konden er door het hele land geen NS-treinen rijden.

Parlement VS akkoord met bezuiniging publieke omroep en hulp aan buitenland

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het schrappen van bijna 8 miljard euro aan uitgaven aan de publieke omroep en hulp aan het buitenland, waaronder noodhulp. De door president Trump zo gewenste wet is met een nipte meerderheid door het Huis afgehamerd: 216 stemmen voor, 213 tegen.

Donderdag werd het voorstel al goedgekeurd door de Senaat, die nog een bezuiniging van 345 miljoen euro op hiv- en aidsbestrijding wist te voorkomen. De stemmingen verliepen bijna volledig volgens partijlijnen. Zowel in het Huis als in de Senaat stemden slechts twee Republikeinse partijgenoten van Trump tegen.

Niet alle Republikeinen waren gelukkig met de bezuinigingen, maar vrijwel alle afgevaardigden in het Huis steunden het voorstel, uit angst om anders de woede van Trump over zich af te roepen. De president zal de wet nu op korte termijn ondertekenen.

Lokale stations

Met de bezuiniging op de nationale publieke omroep is ruim 950 miljoen euro gemoeid. Volgens het Witte Huis is de publieke omroep te links. "Twee mediaorganisaties die op belachelijke wijze jarenlang belastinggeld hebben gebruikt voor hun eenzijdige agenda", zei woordvoerder Karoline Leavitt daar gisteren over. De beide zenders, PBS en NPR, hebben dat altijd ontkend.

PBS maakt televisie en bedient zo'n 330 lokale tv-stations in het land. NPR doet hetzelfde voor de meer dan 1500 publieke radiozenders met radiocontent en podcasts. Vooral bij die lokale stations, die de ingekochte content combineren met hun eigen lokale nieuws, zal de pijn gevoeld worden. Meer nog dan PBS en NPR zijn zij direct afhankelijk van publieke gelden. Aan die geldstroom zou kort na de zomer een einde kunnen komen.

Correspondent VS Sjoerd den Daas:

"Trumps aanvallen op de media zijn allesbehalve nieuw. Door te dreigen met rechtszaken kreeg hij eerder de tv-zenders ABC en CBS al op de knieën. Bij PBS en NPR is dat niet nodig: hij heeft het door de Republikeinen gecontroleerde Congres zover gekregen de geldkraan dicht te draaien.

Geld dat eerder al opzij was gezet, afgehamerd door beide partijen in het Congres, wordt nu alsnog teruggehaald omdat Trump dat van hen vraagt. Dat is hoogst ongebruikelijk: het Congres gaat over het huishoudboekje van de overheid, maar buigt nu dus voor de druk van de president.

Uit een recente peiling van de Corporation for Public Broadcasting bleek dat een meerderheid (62%) van de Amerikanen wil dat publieke media gratis toegankelijk blijven. Een vergelijkbaar aantal (64%) voelt wel voor een onafhankelijke ombudsman die erop toeziet dat het nieuws onpartijdig is."

Een van de Republikeinse tegenstemmers, een senator uit Alaska, wees erop dat de stations niet alleen nieuws brengen. Met name buiten de grote steden hebben lokale stations ook een functie bij natuurrampen, stelde zij. "Ze waarschuwen voor tsunami's, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen."

Juist tijdens het debat in de Senaat deed zich voor de kust van Alaska een zware aardbeving voor. De publieke zenders zonden een tsunamiwaarschuwing uit en adviseerden kustbewoners om hoger gelegen gebied op te zoeken. NPR-baas Katherine Maher noemde het dichtdraaien van de geldkraan deze week al een "reëel risico voor de openbare veiligheid" in Amerika.

Hulp buitenland

Bij de bezuiniging op hulp aan het buitenland gaat het om bijna 7 miljard euro. Dat geld was onder meer bedoeld voor noodhulp voor de bevolking van landen die door natuurrampen en oorlogen zijn getroffen. De Democraten waarschuwden dat het schrappen ten koste gaat van de goodwill die de VS in de wereld geniet en dat China in het gat zal springen.

Ducttape-banaan opnieuw prooi museumbezoeker

Het banaan-kunstwerk Comedian van Maurizio Cattelan is opnieuw slachtoffer geworden van een soort van vandalisme. De Italiaanse kunstenaar heeft een tentoonstelling in een dependance van het Centre Pompidou in de Franse stad Metz. Een bezoeker haalde de banaan van de muur en at hem op voordat de beveiliging kon ingrijpen.

De bezoeker, een zekere Peter, zei volgens Le Républicain Lorrain dat hij geschokt was toen hij hoorde dat de waarde van het kunstwerk op meer dan 6 miljoen euro wordt geschat.

Erg lekker

Het kunstwerk bestaat uit een verse banaan, een stuk ducttape en de muur waartegen hij is geplakt. Niet iedereen kan daarmee omgaan.

In 2019 ging het al mis, op een expositie in Miami waar Cattelan het werk voor het eerst toonde. Een collega van hem at de banaan op. Uit bewondering, zei de dader. "Ik hou van de kunstwerken van Maurizio Cattelan en ben echt dol op deze installatie. Het is erg lekker." Hij werd niet vervolgd.

En in 2023 vergreep een Zuid-Koreaanse kunststudent zich in Seoul aan het werk. Ook hij at de banaan op, maar plakte de schil terug op de muur. Het museum vond dat geen probleem. Hij had nog niet ontbeten, liet het weten. Ook tegen deze student werden geen stappen ondernomen.

Nieuwe banaan

Het Centre Pompidou-Metz loste het probleem van de opgegeten banaan snel op. Hij werd vervangen door een nieuwe banaan. Dat gebeurt geregeld, vanwege de beperkte houdbaarheid van bananen, maar wel volgens een "gedetailleerd protocol, voorgeschreven door de artiest", aldus het museum.

Vorig jaar werd een versie van Comedian in New York geveild voor 6,2 miljoen dollar:

<
1