250 overlevenden aanslag Manchester klagen Britse inlichtingendienst aan

Een groep van ruim 250 overlevenden en nabestaanden van de zelfmoordaanslag in de Manchester Arena in 2017 klaagt de Britse veiligheidsdienst MI5 aan. Dat hebben drie advocatenkantoren die de slachtoffers vertegenwoordigen bekendgemaakt.

Bij de aanslag liet de dader een zelfgemaakte bom afgaan in de foyer van de arena, waar net een concert van Ariana Grande was geweest. Honderden mensen waren op dat moment op weg naar de uitgang.

Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten ruim honderd mensen gewond. Onder de slachtoffers waren veel kinderen. Het jongste dodelijke slachtoffer was een meisje van acht jaar oud.

De dader, de 22-jarige moslimextremist Salman Abedi, bleek al voor de aanslag in beeld te zijn geweest bij MI5. Maar de dienst heeft niet snel genoeg gehandeld nadat er belangrijke informatie over Abedi was binnengekomen, werd vorig jaar vastgesteld na een onderzoek. Daarnaast werd cruciale informatie vanwege een communicatieprobleem niet gedeeld met de anti-terrorismepolitie.

Zelfgemaakte bom

Als dat wel was gebeurd, dan was er een reële kans geweest dat de aanslag zou zijn voorkomen, was de conclusie van het onderzoek naar de bomaanslag.

De terugkeer van Abedi uit Libië, vier dagen voor de aanslag, zou dan de alarmbellen hebben doen afgaan. Ook had MI5 dan mogelijk de zelfgemaakte bom kunnen vinden, die opgeslagen lag in een auto in Manchester.

Conclusies onaanvaardbaar

Na het verschijnen van het rapport bood de directeur van MI5 publiekelijk excuses aan voor het feit dat zijn dienst de aanslag niet had voorkomen. De nabestaanden van de slachtoffers noemen de conclusies van de onderzoekscommissie onaanvaardbaar.

"Salman Abedi had niet naar de arena moeten kunnen gaan die avond. Er waren te veel gemiste kansen", zei een van de nabestaanden.

Nu hebben de nabestaanden en overlevenden zich dus verenigd en klagen MI5 als groep aan. Het is voor zover bekend de eerste keer in de geschiedenis dat MI5 wordt aangeklaagd voor het niet voorkomen van een binnenlandse terroristische aanslag.

Prinsjesdag gaat op de schop: artiesten, foodtrucks en openstelling paleizen

Prinsjesdag, de traditionele opening van het parlementaire jaar, moet op de schop. Op deze dag speelt het Koninklijk Huis van oudsher een belangrijke rol met onder meer een rijtoer door de Haagse binnenstad, begeleid door militairen, paarden en muziek.

Maar er komt steeds minder publiek op af. Demonstranten hebben de afgelopen jaren Prinsjesdag ook gebruikt voor protest tegen de Oranjes, die bij de rijtoer werden uitgejoeld.

Achter de schermen wordt nu gewerkt aan een uitgebreid plan van Prinsjesdag weer een publiekstrekker te maken. Bij de plannen, die in handen zijn van de NOS, zijn de Eerste en Tweede Kamer betrokken, evenals ministeries, de gemeente Den Haag en de Oranjes zelf.

Rijtoer blijft

Uit het document blijkt dat de vaste elementen, zoals de rijtoer met vier koetsen, het voorlezen van de Troonrede door koning Willem-Alexander en de balkonscène blijven. Maar er worden allerlei activiteiten toegevoegd, zoals een ontmoeting tussen de koning en publiek.

Prinsjesdag door de jaren heen:

Het plan voor deze derde dinsdag van september bestaat uit meer dan twintig ideeën. Op het Plein, vlak bij het Binnenhof, moet een concert komen in de sfeer van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Daar komen per concert zo'n 12.000 mensen op af.

Kamerleden zouden niet meer in afgeplakte bussen naar de Koninklijke Schouwburg moeten rijden, maar eerst met bezoekers ontbijten en dan naar de tijdelijke locatie voor de Troonrede wandelen.

Het is de bedoeling dat dit jaar, op dinsdag 17 september, de eerste veranderingen zichtbaar zijn. Welke dat zijn is nog onbekend. Volgens een ingewijde gaat het nog jaren duren voor de modernisering van Prinsjesdag is afgerond.

Morgen stevige buien verwacht, zware windstoten en mogelijk onweer en hagel

Van het zonnige weer van dit weekend is morgen weinig over. In de middag trekken zware buien over, met veel wind en mogelijk onweer en hagel. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13.00 uur.

De buien bereiken morgenochtend de westkust, waarna ze in de loop van de dag naar het oosten trekken. Dat gaat gepaard met zware windstoten, van 75 tot 90 kilometer per uur en uitschieters tot 110 kilometer per uur.

Plaatselijk kan er ook veel regen vallen, zo'n 10 tot 20 millimeter. Het KNMI verwacht dat de buien rond 18.00 uur weggetrokken zijn.

Vanwege de harde wind heeft KLM verschillende vluchten voor morgen geannuleerd of uitgesteld. Ook kunnen fietsers, vrachtwagens en auto's met een aanhanger of caravan last hebben van de windstoten. Als het hagelt kan dat plaatselijk gladheid veroorzaken.

Woning in Almere twee nachten op rij doelwit van explosie

Bij een woning in Almere is twee nachten op rij een explosief afgegaan. Het eerste explosief ging in de nacht van vrijdag op zaterdag even na middernacht af. Door de knal raakte de voordeur van het huis aan de Odeonstraat beschadigd. In het pand waren meerdere mensen aanwezig, meldt de politie.

In de nacht van zaterdag op zondag ging om 03.30 uur opnieuw een explosief af en ontstond brand in de woning. Het hele wooncomplex is hierop uit voorzorg ontruimd.

Deze keer waren twee mensen in het huis aanwezig, meldt Omroep Flevoland. Ze konden het huis veilig verlaten en raakten niet gewond.

Wie achter de explosies zit, is niet duidelijk. De politie onderzoekt of een verband is tussen de beide explosies en vraagt getuigen en mensen met videobeelden zich te melden.

<
1