Grote brand in autobedrijf Amsterdam, pand niet meer te redden

In de Amsterdamse haven woedt een grote brand in een autobedrijf. De brand brak rond 21.30 uur uit aan de Nieuw-Zeelandweg in het Westelijk Havengebied. Het bedrijf is gespecialiseerd in auto-elektronica.

De brandweer laat aan AT5 weten dat het pand niet meer te redden is. Op dit moment probeert de brandweer te voorkomen dat de brand overslaat naar de vijf bedrijven die aan het autobedrijf grenzen.

Bij de brand komt veel rook vrij die in de wijde omgeving te zien is. De brandweer roept mensen daarom op om weg te blijven. Omwonenden krijgen het advies om ramen en deuren te sluiten.

New York gaat 15 dollar tol heffen voor rijden door Manhattan

Wie door het zuiden van de wijk Manhattan in New York wil rijden, moet binnenkort 15 dollar (omgerekend 14 euro) tol betalen. Met die maatregel wil het stadsbestuur de enorme drukte tegengaan.

Dat de tolheffing er zou komen was al bekend, maar nu is ook over de ingangsdatum besloten. Vanaf 30 juni betalen alle bestuurders een bedrag om in het gebied ten zuiden van 60th Street te rijden. Dat komt boven op de tol die al geheven wordt bij bruggen en tunnels die naar het eiland Manhattan leiden.

De heffing gaat gelden voor zo'n beetje het hele gebied aan de zuidkant van Central Park. Alle grote trekpleisters, zoals het Empire State Building, Times Square en het 9/11-gedenkteken liggen in die zone.

Verschillende tarieven

Grotere voertuigen betalen meer dan het standaardtarief van 15 dollar. Bussen met toeristen moeten bijvoorbeeld 36 dollar (omgerekend ongeveer 34 euro) neertellen om er te rijden. Motorrijders betalen juist minder, en ook 's nachts is er een lager tarief. Passagiers van een taxi betalen een toeslag bovenop de ritprijs.

Mensen met een laag inkomen kunnen korting aanvragen. Voertuigen van hulpdiensten, schoolbussen, en gehandicaptenvervoer hoeven geen tol te betalen.

De maatregel moet de stad New York 1 miljard dollar per jaar gaan opleveren. Dat wordt geïnvesteerd in openbaar vervoer.

Twee ziekenhuizen in Kyiv preventief geëvacueerd vanwege dreiging

In de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn vanavond twee ziekenhuizen ontruimd nadat het hoofd van de Belarussische veiligheidsdienst KGB, Ivan Tertel, had gezegd dat militairen zich daar schuilhielden "achter de ruggen van kinderen". Hij deed die uitspraak gisteren in een toespraak die werd uitgezonden door het Belarussische staatspersbureau Belta. Tertel noemde daarbij de adressen van de ziekenhuizen.

De lokale autoriteiten in Kyiv spreekt, zonder Tertel te noemen, over een video die op sociale media circuleert waarin gezegd wordt dat militairen zich schuilhouden in de ziekenhuizen. Het stadsbestuur ziet dit als een dreigement en heeft de ziekenhuizen uit angst voor een luchtaanval ontruimd.

"We kunnen geen enkel risico nemen gezien de voortdurende raketaanvallen", zegt het stadsbestuur. Wel zeggen de autoriteiten geen aanwijzingen te hebben dat Rusland daadwerkelijk van plan is om dergelijke aanvallen uit te voeren.

Verzonnen terroristen

In een video op zijn Telegramkanaal zegt burgemeester Klitsjko er alles aan te doen om iedereen te beschermen tegen een mogelijke aanval. Inmiddels zijn alle patiënten en het medische personeel geëvacueerd volgens de burgemeester.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU schrijft op Telegram dat alle verklaringen vanuit Belarus over "verzonnen terroristen" die zich zouden ophouden in Oekraïense ziekenhuizen, gezien moeten worden "als uitingen van informatieve en psychologische speciale operaties" die Rusland in de kaart spelen. Wel zegt de veiligheidsdienst dat elke dreiging serieus genomen moet worden.

Belarus heeft nauwe banden met Rusland. Gisteren maakte de Belarussische leider Loekasjenko bekend dat Rusland "enkele tientallen" tactische kernwapens naar zijn land heeft verplaatst.

Limburgse Staten stemmen in met deels gratis ov voor minima

Een ruime meerderheid van de Provinciale Staten in Limburg heeft ingestemd met een plan om mensen met een laag inkomen in de daluren gratis te laten reizen met het regionale openbaar vervoer.

De provincie wil een abonnement financieren waarmee inwoners in de daluren vrij kunnen reizen in de treinen en bussen van Arriva, de regionale vervoerder in Limburg. "Dit creëert maatschappelijk perspectief voor de gebruiker om een betere kwaliteit van leven te ervaren. Bovendien ondersteunt het de gebruiker in de bestaanszekerheid", aldus de provincie.

De regeling is bedoeld voor Limburgers met een inkomen van 100 procent van het sociaal minimum, net geen 1500 euro bruto per maand. De provincie schat in dat het gaat om zo'n 60.000 inwoners, meldt L1 Nieuws.

In kaart brengen

De gemeenten zijn gevraagd om in kaart te brengen welke inwoners precies in aanmerking komen voor het abonnement. Het is aan de gemeenten om te bepalen hoe en wanneer zij dit doen, aldus de provincie. Zij kunnen daarnaast eventueel zelf geld bijleggen om mensen die net iets meer inkomen hebben ook te voorzien van het abonnement.

Het is dus nog niet duidelijk wanneer mensen gebruik kunnen maken van de regeling. De provincie verwacht dat het nog maanden zal duren voordat de gemeenten hun inwoners die in aanmerking komen in beeld hebben gebracht.

De regeling kost Limburg tot 4,5 miljoen euro per jaar. De provincie wil het plan financieren met geld dat vorig jaar september door het Rijk beschikbaar was gesteld. Het demissionaire kabinet had toen op aandringen van de Tweede Kamer 300 miljoen euro extra uitgetrokken om "verdere verschraling van het regionale openbaar vervoer door het wegvallen van haltes en buslijnen" te voorkomen.

Zeker van het geld

Vanmiddag stemden zo'n beetje alle partijen in met het voorstel. Alleen coalitiepartij VVD en oppositiepartijen JA21 en 50Plus waren tegen. Zo vroeg de VVD zich tijdens het debat af of de regeling wel de juiste bestemming is van het geld dat door het Rijk beschikbaar was gesteld en of het geld niet beter besteed kan worden.

Daarnaast betwijfelden meerdere partijen of de provincie wel zeker is van het Rijksgeld. Zo zijn de precieze voorwaarden van het kabinetsfonds van 300 miljoen euro nog niet bekend en is er nog niets uit het fonds aan de provincies overgemaakt.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) heeft het Rijk al aangegeven dat het geld er komt. "De staatssecretaris heeft in een brief bevestigd dat het geld beschikbaar wordt gesteld", zei hij vanmiddag tijdens het debat.

Het hoeft alleen nog te worden overgemaakt en de gedeputeerde denkt dat dit binnenkort gebeurt. Bovendien voldoet het plan van de provincie volgens Kuntzelaers aan de eisen van het kabinet voor de besteding van het geld.

2