Deze Nederlanders doen mee met de Alpe d'HuZes: 'Ik ben gewoon sterk'

Duizenden Nederlanders doen vandaag al lopend, rennend of op de fiets weer mee aan Alpe d'HuZes in Frankrijk. Doel is de berg in de Alpen zo vaak mogelijk te beklimmen om geld op te halen voor de strijd tegen kanker.

Lotte Donkers is pas 14, maar doet al sinds 2015 mee aan het evenement. Ze was 3 toen artsen een hersentumor bij haar ontdekten. Ondanks het feit dat de tiener uit Heukelom momenteel chemopillen slikt, wilde ze koste wat kost weer de Alpe d'Huez op. "Ik kan niet wachten", zei ze voorafgaand tegen Omroep Brabant.

Vorig jaar beklom ze de berg samen met familieleden. "Op de finishlijn brak ik. Het was een besefmoment. Ik sta hier toch maar gewoon. Ik ben gewoon heel sterk", zegt ze.

Voor het eerst

Maurice Smit is één van de zeshonderd mensen uit Gelderland die vandaag de berg trotseren. Hij doet voor het eerst mee en denkt daarbij aan dierbaren, vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Ik denk aan mijn vriendin. Die heeft heel erge borstkanker gehad. Die is daar gelukkig van hersteld, maar ik denk ook aan een goede vriend van mij, die aan kanker is overleden. Ook aan mensen in mijn familie en mijn omgeving. Dat maakt het emotioneel."

Vanmorgen stonden ook duizenden toeschouwers klaar om de deelnemers aan te moedigen:

Olivier (12) en zijn zusje Juliette (10) uit Loosdrecht doen mee met en voor hun moeder. "Toen mama ziek werd, zei ik meteen ik wil iets doen", vertelt Olivier aan NH Nieuws. Hij sloot zich 100 uur op in de tuin om geld op te halen. Zijn zusje van toen nog 9 wandelde een halve marathon. "Daarmee hebben we samen al heel veel geld opgehaald", zegt Juliette.

Verpleegkundige die wordt verdacht van doden patiënten komt vrij

De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen die wordt verdacht van mogelijk een twintigtal sterfgevallen komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de verdenking op dit moment niet sterk genoeg is om hem langer vast te houden. Het onderzoek gaat wel door.

De man van 31, die sinds half april vastzit, had volgens het OM verteld dat hij patiënten had omgebracht. Begin mei besloot de rechter dat de verdachte ten minste 30 dagen langer vast moest blijven zitten.

Inmiddels heeft de politie getuigen gehoord, onder wie collega-verpleegkundigen en betrokken artsen en daaruit zijn volgens de raadkamer geen "concrete gevallen" gekomen waarvan gezegd kan worden dat de verdachte betrokken was.

Longverpleegkundige

De man werkte tijdens de coronapandemie als longverpleegkundige in Assen. Volgens justitie voerde hij, zonder overleg met een arts, medische behandelingen uit bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Hij had zijn verhaal gedaan bij hulpverleners van de GGZ Drenthe. Die besloten gezien de ernst van de beweringen hun geheimhoudingsplicht te doorbreken en een melding te doen bij het ziekenhuis.

De man werkte toen al niet meer in het ziekenhuis in Assen. Na de melding is hij officieel op non-actief gesteld.

De advocaat van de verdachte noemt de vrijlating goed nieuws. Hij wil niet ingaan op de gesprekken die zijn cliënt heeft gevoerd met de GGZ Drenthe, maar hij zou de politie wel hebben gezegd dat het niet op die manier is gegaan.

Het Wilhelmina Ziekenhuis benadrukt in een reactie dat de man verdachte blijft en dat het onderzoek doorgaat. "Vooral voor de nabestaanden is dit een heel heftig bericht. De onzekerheid wordt hier niet door verminderd. We hebben nog steeds geen antwoorden op de vraag wat er nu precies is gebeurd", zegt een woordvoerder.

De advocaat van een aantal families van mogelijke slachtoffers zegt dat er nog heel veel vragen leven. "Het bericht dat de verdachte van mogelijke betrokkenheid bij de dood van hun familielid nu in vrijheid is gesteld maakt de gehele situatie alleen nog maar complexer voor deze nabestaanden. Cliënten hopen dat er nu echt snel duidelijkheid komt, want dit alles wordt hun echt te veel."

Mogelijk in beroep

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het overweegt in beroep te gaan tegen de vrijlating. "De komende tijd zullen nog meer verklaringen worden opgenomen van mogelijke getuigen. Ook is het onderzoek van de deskundigen naar de medische dossiers nog niet afgerond. De verwachting is dat daarover eind juni een eerste voorlopige inschatting kan worden gemaakt."

Advocaat Inez Weski vrijgelaten: geen reden meer om vast te houden, zegt rechter

Inez Weski, voorheen de advocaat van Ridouan Taghi, komt vrij. De raadkamer oordeelt dat er geen grond meer is om haar nog langer vast te houden en heft haar voorlopige hechtenis op. Ze blijft nog wel verdachte in de zaak. Ook de rechtbank vindt dat er voldoende bewijs ligt voor de verdenkingen tegen haar. Het OM wilde haar langer vasthouden, vanwege het lopende politieonderzoek, maar de rechter vond dat niet nodig.

Weski zat sinds 21 april vast. Het OM verdenkt haar van deelname aan een criminele organisatie die gericht is op internationale drugshandel en witwassen. Als gevolg van die zaak heeft de deken van de Rotterdamse Orde van Advocaten haar ook geschorst als advocaat, omdat de deken vindt dat ze haar taken niet kan uitvoeren.

De advocaten van Weski laten weten dat ze geen verklaring heeft afgelegd in politieverhoren, omdat ze een geheimhoudingsplicht heeft. Ze zal ook geen verklaring afleggen om die reden. "De impact van alles wat er is gebeurd sinds 21 april 2023 is groot. Wij vragen iedereen met klem haar privacy te respecteren", schrijven de advocaten. Op verdere vragen willen ze ook niet reageren.

Vertraging Marengo-proces

De 68-jarige Weski wordt ervan verdacht dat ze informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught met zijn contacten in de buitenwereld heeft gedeeld, wat zou betekenen dat ze haar positie als advocaat heeft misbruikt. Ze is niet de eerste advocaat van Taghi die is aangehouden: begin dit jaar werd de oud-advocaat en neef van Taghi, Youssef T. 5,5 jaar cel opgelegd vanwege het doorspelen van berichten.

Sinds de raadsvrouw vastzit en is geschorst als advocaat, zit Taghi in het Marengo-proces zonder verdediging. Hij is op zoek naar een andere advocaat, maar voert vooralsnog zijn eigen verdediging. Daarover volgt nog een gesprek met hem en de rechtbank, op 19 juni.

Weski's zoon Guy, die ook advocaat is en verdachten bijstaat in het Marengo-proces, zei eerder dat hij verwacht dat het liquidatieproces grote vertraging oploopt, omdat degene die zijn moeder moet opvolgen zich eerst uitgebreid moet inlezen. De geplande uitspraak in de zaak op 20 oktober noemt hij "op voorhand al een illusie".

Banengroei valt bijna stil door minder economische groei en tekorten

De banengroei in Nederland valt bijna stil. Hoewel het aantal functies dit jaar nog toeneemt met 1,4 procent is de verwachting dat het cijfer in 2024 terugvalt naar 0,5 procent. Er zullen dan ook sectoren zijn waar een krimp gaat plaatsvinden, zoals in de bouw en de financiële dienstverlening, maar de arbeidsmarkt blijft krap.

Dat valt te lezen in de jaarlijkse arbeidsmarktprognose van uitkeringsinstantie UWV. Die wijdt de afvlakking aan de lagere economische groei en de chronische krapte op de arbeidsmarkt. Ook het aantal nieuwe vacatures krimpt daardoor dit jaar met 119.000, zo'n acht procent, en volgend jaar nog eens met drie procent.

Te weinig personeel

De afname van het aantal vacatures heeft volgens het UWV te maken met de lagere economische groei waardoor de banengroei in een lagere versnelling terechtkomt dan de afgelopen twee jaar. Behalve dat bedrijven minder produceren door de verslechterde economie, belemmeren ook de aanhoudende personeelstekorten de groei steeds meer, verwacht arbeidsmarktexpert Rob Witjes.

"In het verleden dicteerde vrijwel uitsluitend de economie de arbeidsmarkt", aldus Witjes. "Nu zien we dat vooral het arbeidsaanbod nadrukkelijker de grenzen van de economie gaat bepalen. Bedrijven kunnen door de ervaren krapte soms niet verder groeien." Volgens Witjes zullen zij andere manieren moeten bedenken om de productie te verhogen, zoals het inzetten op automatisering en het slimmer inrichten van processen en functies.

In 2022 telde Nederland nog bijna 1,6 miljoen nieuwe vacatures, het hoogste aantal ooit. "Daar is nu een einde aan gekomen."

Mismatch op banenmarkt

Doordat er minder vacatures bij komen, zou je kunnen denken dat er minder werk te doen is en bedrijven dus ook minder behoefte hebben aan nieuw personeel. Maar dat is niet het geval, want vacatures ontstaan ook doordat personeel van baan wisselt of bijvoorbeeld met pensioen gaat.

Dus ook al zijn er minder vacatures, de krapte op de arbeidsmarkt blijft, zegt het UWV. "De krapte is grotendeels structureel, doordat vraag en aanbod inhoudelijk onvoldoende op elkaar aansluiten."

Er is volgens de uitkeringsinstantie vooral sprake van een 'kwalitatieve mismatch'. Dat betekent dat de competenties van mensen die werk zoeken niet altijd aansluiten op de vraag van werkgevers. Omscholing naar meer kansrijke beroepen kan volgens het UWV helpen.

2