Doden en veel schade door natuurbranden in Chili, vuur voorlopig niet onder controle

Bij natuurbranden in Chili zijn zeker zeven doden gevallen en zijn duizenden hectare natuur in de as gelegd. Honderden huizen zijn verloren gegaan. In het Zuid-Amerikaanse land woeden nu ruim 150 natuurbranden, waarvan nog niet de helft onder controle is.

De Chileense regering heeft delen van de regio's Biobío en Ñuble, ten zuiden van de hoofdstad Santiago, aangewezen als rampgebieden. De noodtoestand is daar van kracht, waardoor de overheid meer mogelijkheden heeft om in samenwerking met het leger blus- en reddingsoperaties op te zetten.

In Chili is het nu zomer en de getroffen regio's worden geteisterd door een hittegolf. De grote droogte en hitte gaan gepaard met harde wind, waardoor op allerlei plekken branden ontstaan die moeilijk te bestrijden zijn. Die omstandigheden zullen naar verwachting nog wel even aanhouden, waardoor de branden op veel plaatsen kunnen blijven woeden.

Brandweerman overreden

Zeker vier van de doden vielen in Biobío. Vermoedelijk probeerden de slachtoffers met de auto het vuur te ontvluchten. Eén van de auto's kon niet tijdig uit de vlammenzee ontsnappen. De andere slachtoffers kwamen om het leven bij een auto-ongeluk.

Ook een brandweerman vond de dood in de regio. Hij zou zijn overreden door een brandweerwagen tijdens bluswerkzaamheden. Verder is er een helikopter met twee personen aan boord neergestort bij het bestrijden van het vuur.

President naar getroffen gebied

Hoeveel gebouwen er precies in vlammen zijn opgegaan, is nog onduidelijk, maar de schade is naar verwachting groot. "Families hebben het heel zwaar", reageerde burgemeester Rivas van de plaats Tomé in Biobío. "Ze gaan door een hel heen. Het vuur is aan ons ontsnapt."

President Boric heeft zijn vakantie afgebroken en zal een bezoek brengen aan de getroffen gebieden. Hij zegt dat er aanwijzingen zijn dat een deel van de natuurbranden is aangestoken. "Alle mogelijkheden die de overheid heeft worden nu benut. Dat gebeurt in de eerste plaats om het vuur te bestrijden, maar ook om alle slachtoffers bij te staan", zei Boric.

Pablo Neruda

De natuurbranden hebben er ook toe geleid dat een van Chili's grote mysteries - de doodsoorzaak van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda - nog even niet kan worden opgelost. Er wordt al decennia gespeculeerd dat Neruda niet aan prostaatkanker is overleden, maar eigenlijk is vergiftigd. De verwachting was dat er deze week nieuwe ontwikkelingen in die zaak zouden zijn.

Deskundigen zouden de resultaten presenteren van een groot nieuw onderzoek naar de dood van Neruda. De verantwoordelijke arts is volgens het ministerie van Justitie nu echter in een regio die is getroffen door de natuurbranden en kon daardoor geen verbinding maken met het internet, waardoor de presentatie van de onderzoeksresultaten moest worden uitgesteld.

Politie kan geen illegaal Chinees politiebureau in Amsterdam vinden

De politie heeft in Amsterdam gezocht naar illegale Chinese politiebureaus, maar heeft die niet kunnen vinden. Dat schrijft burgemeester Halsema in antwoord op vragen uit de gemeenteraad. Agenten hebben op verzoek van de zogenoemde driehoek (politie, justitie en de burgemeester) in de stad gezocht, nadat Follow The Money en RTL Nieuws er vorig jaar oktober erover berichtten.

Beide media meldden toen dat China twee illegale politiebureaus heeft in Amsterdam en Rotterdam. Er zouden bovendien sterke aanwijzingen zijn dat de Chinese politie via deze bureaus gevluchte burgers in de gaten houdt en mogelijk onder druk zet.

Naar aanleiding van dat nieuws stelde D66 raadsvragen. Halsema schrijft in haar antwoord dat er in de driehoek aandacht is geweest voor de zaak. "De Amsterdamse politie heeft onderzoek gedaan en heeft geen fysieke locatie kunnen lokaliseren."

Er waren volgens haar eerder ook geen signalen binnengekomen over illegale activiteiten of een Chinees politiebureau op een locatie in Amsterdam, meldt AT5/NH Nieuws. Verder zijn er ook geen aanwijzingen gevonden dat er sinds 2018 een vestiging actief is geweest, aldus Halsema.

'Servicepunten'

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bestaan van dergelijke locaties niet tegengesproken, maar stelde dat het ging om servicepunten, waar Chinese staatsburgers bijvoorbeeld nieuwe rijbewijzen kunnen aanvragen.

Bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken was duidelijk dat de bureaus inderdaad dit soort consulair werk doen, maar daar is geen toestemming voor gevraagd.

Om die reden werd de Chinese ambassadeur vorig jaar oktober door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gesommeerd om de stations onmiddellijk te sluiten en hun werkzaamheden te beëindigen.

Groningse burgemeester verbiedt messen in openbare ruimte

In de gemeente Groningen is het binnenkort verboden om in de openbare ruimte een mes bij je te hebben. Het gaat daarbij ook om messen die nu niet bij wet verboden zijn, maar die wel als steekwapen gebruikt kunnen worden, zoals een keukenmes.

Dat heeft burgemeester Schuiling aan de gemeenteraad laten weten. Ook andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, mag je vanaf 1 maart niet meer bij je hebben op bijvoorbeeld straten, pleinen en in parken.

Het verbod geldt niet als objecten zijn ingepakt waardoor "ze niet dadelijk gebruiksgereed zijn", schrijft Schuiling. De strengere regels zijn volgens hem "noodzakelijk om de openbare orde en veiligheid te handhaven".

Confrontaties tussen groepen jongeren

Volgens Schuiling neemt het bezit van (steek)wapens in Groningen toe en hij maakt zich daar zorgen over. "Om gewapende escalaties te voorkomen en het bezit van wapens tegen te gaan, is het van belang nu op te treden tegen wapenbezit", stelt hij.

De burgemeester ziet een trend dat jongeren via sociale media met elkaar afspreken om de confrontatie aan te gaan. Volgens Schuiling is het voor de gemeente onvoorspelbaar waar die confrontaties zich voordoen.

Het verbod op objecten die als wapen gebruikt kunnen worden geldt voor de hele gemeente. Het heeft een preventieve werking ten aanzien van confrontaties waarbij een wapen gebruikt kan worden, denkt Schuiling. De maatregel, die in maart ingaat, duurt in ieder geval twee jaar, meldt RTV Noord.

Landelijk verbod

De discussie rond de messenproblematiek onder jongeren speelt al enige tijd. In 2020 berichtte de NOS over het toenemend aantal steekincidenten onder minderjarigen. Jongerenwerkers trokken toen aan de bel over de verharde straatcultuur en het wapenbezit onder jongeren.

Verder vroegen de burgemeesters om een messenverbod. In november dat jaar liet het kabinet weten aan zo'n verbod te werken.

Het verbod in Groningen loopt dus vooruit op het landelijke beleid om het verkopen en bezitten van wapens te verbieden. Dat kan de burgemeester doen omdat daar mogelijkheden voor zijn in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Groene deelscooters van Go Sharing per direct niet meer beschikbaar

Deelscooters van het bedrijf Go Sharing zijn voorlopig niet meer te gebruiken in Nederland. Klanten van de dienst krijgen op de Go Sharing-app te zien dat "vanwege onverwachte omstandigheden onze snor- en bromfietsen per direct niet meer beschikbaar zijn."

Meer informatie wordt niet gegeven. Eind vorige maand werd partnerbedrijf Greenmo failliet verklaard en bij dat bedrijf least Go Sharing scooters en fietsen. Klanten kunnen via een restitutieformulier op de site hun tegoed terugvragen.

Actief sinds 2019

Go Sharing trok zich eind vorig jaar terug uit 33 van de 45 gemeenten waar de dienst werd aangeboden, maar bleef actief in steden als Eindhoven, Breda, Utrecht en Groningen. Go Sharing bood vanaf 2019 deelscooters aan. Het moest een alternatief voor de auto worden en een aanvulling op het openbaar vervoer.

De groene scooters zijn te huur via een app. Gebruikers betalen per minuut en kunnen de scooter binnen een servicegebied achterlaten waar ze willen. Dat is handig voor de klant, maar gemeenten krijgen naar eigen zeggen klachten over voertuigen die midden op de stoep worden neergezet of dubbel geparkeerd staan. Bij Go Sharing moest de klant bij het inleveren daarom een foto maken van de parkeersituatie.

In december 2020 maakten we deze video over de maatregelen die Go Sharing nam tegen het verkeerd parkeren in Groningen:

3