Gewonden door twee treinongelukken in Zwitserland

Bij twee treinongelukken in Zwitserland zijn minstens twaalf gewonden gevallen. De treinen ontspoorden hoogstwaarschijnlijk als gevolg van zware windstoten door de storm Mathis. Een van de mensen is zwaargewond, melden de autoriteiten.

Het ene ongeluk gebeurde aan het einde van de middag bij Lüscherz, ten westen van Bern. Het achterste deel van de trein ontspoorde en kwam terecht op de zijkant. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Bij station Büren zum Hof, ten noorden van Bern, ontspoorde ook een regionale trein. Bij dat incident vielen volgens de politie twaalf gewonden. Onder hen zijn drie kinderen. Veertig mensen konden de trein zonder kleerscheuren verlaten.

Volgens de Zwitserse omroep SRF werd rond het tijdstip van de ontsporing bij Büren zum Hof een windstoot van 136 kilometer per uur gemeten.

Omstreden influencer Andrew Tate uit cel, onder huisarrest geplaatst

De omstreden influencer Andrew Tate, die sinds december in Roemenië in voorarrest zat, mag de cel verlaten maar wordt wel onder huisarrest geplaatst. Tate en zijn broer waren in beroep gegaan tegen verlenging van hun celstraf met nog dertig dagen en krijgen nu gelijk.

Tate wordt verdacht van mensenhandel en verkrachting. Zijn broer Tristan en twee Roemeense vrouwen zaten eveneens vast. De twee vrouwen werden eerder al onder huisarrest geplaatst.

De vier worden er door de Roemeense justitie van verdacht dat zij een netwerk hebben opgezet dat vrouwen ronselt en uitbuit door ze te dwingen pornografisch materiaal te maken. Er is echter nog geen formele aanklacht in de zaak.

Populair op sociale media

Tate, een voormalig professioneel kickbokser, is een populaire figuur op sociale media, waar hij vooral wordt gevolgd door (jonge) mannen.

Hij kwam herhaaldelijk in opspraak om zijn uitspraken. Hij noemde zichzelf een vrouwenhater, stelde dat vrouwen deels zelf verantwoordelijk zijn als ze worden verkracht en zei dat zij toebehoren aan mannen. Ook beweert Tate dat de realiteit waarin wij leven niet echt is. Hij vergelijkt onze wereld met die uit de virtuele wereld in The Matrix.

Tate werd vorig jaar verwijderd van Facebook en Instagram. In 2017 werd hij al van Twitter verbannen. Na overname van Twitter door Elon Musk werd hij weer toegelaten. Hij heeft ruim 5 miljoen volgers op het platform.

Eerste veroordeling in zaak schietincident filmopnames 'Rust'

Voor het eerst is er een veroordeling in de zaak van het dodelijke schietincident op de filmset van Rust in oktober 2021. David Halls, eerste assistent-regisseur van de film, tekende vandaag geen bezwaar aan tegen zijn aanklacht, waarna de rechter de man veroordeelde tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Halls wordt nalatigheid verweten bij het gebruik van het wapen. Cameravrouw Halyna Hutchins werd dodelijk geraakt toen het bij de opnames onverwacht afging.

Tegen acteur Alec Baldwin, die het wapen afvuurde waarmee hij Hutchins raakte, loopt nog altijd een aanklacht van dood door schuld. De 63-jarige acteur kreeg het pistool aangereikt van Halls. Die riep dat het vuurwapen cold was, vaktaal om aan te geven dat er losse flodders noch patronen inzitten.

Aanklacht afgezwakt

Volgens de wetgeving in New Mexico wordt dood door schuld bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 18 maanden en een boete van 5000 dollar (omgerekend ongeveer 4600 euro).

Eerder zat er een strafverzwarend element in de aanklacht waardoor Baldwin een gevangenisstraf van minimaal vijf jaar zou kunnen krijgen. Zijn advocaten maakten bezwaar.

Dat strafverzwarende element werd pas in 2022 in het wetboek van New Mexico opgenomen, het incident op de filmset gebeurde in oktober 2021. Om juridische strubbelingen te voorkomen, lieten de aanklagers dat element vallen.

Baldwin heeft altijd gezegd dat het overlijden van Hutchins hem niet kan worden verweten. De kogels hadden volgens hem nooit op de set mogen liggen. Ook zei hij dat hem was verteld dat het wapen veilig was voor gebruik.

Het was niet het eerste schietincident op de set van de western-film. Volgens de Los Angeles Times zouden er al drie onbedoelde schietincidenten hebben plaatsgevonden op de set.

Het proces tegen Baldwin gaat in mei verder. Ook de opnames van de film worden weer hervat, nadat ze na de dood van Hutchins waren stilgelegd. Volgens entertainmentwebsite E! News, gaan de opnames in de lente verder en zal ook Baldwin weer op de set verschijnen.

Tyrannosaurus rex had lippen, stelt een groep wetenschappers

De tyrannosaurus rex had volgens een nieuwe studie hoogstwaarschijnlijk lippen. Dat was ook het geval bij andere grote dinosaurussen die vallen onder de groep zogeheten theropoda. Hierdoor waren de tanden van de dieren vermoedelijk niet te zien als ze hun bek sloten, schrijven Canadese wetenschappers in een artikel in Science.

Voorheen werd gedacht dat de tanden van vleesetende dino's altijd te zien waren, net zoals bij krokodillen. Zo worden de dieren ook afgebeeld in bijvoorbeeld de Jurassic Park-filmreeks.

Volgens de onderzoekers wijst het glazuur op de tanden van het dier er echter op dat de T. rex wel degelijk lippen had. Om het glazuur goed te houden is het belangrijk dat het beschermd wordt en dat het gehydrateerd wordt, stellen ze. Anders komen er mogelijk barsten in de tanden.

Minder bescherming

Zij vergelijken de T. rex-tanden met die van onder meer leguanen en komodovaranen, die ook lippen hebben. Die tanden hebben volgens hen meer met elkaar gemeen dan de tanden van een T. rex en een krokodil.

De tanden van krokodillen hebben minder bescherming nodig omdat de dieren veel in het water liggen. Desondanks vertonen de tanden van deze liploze dieren veel meer barsten dan tanden van de T. rex.

Volgens de onderzoekers zouden de tanden van een tyrannosaurus die de bek wijd open gesperd had ook veel minder zichtbaar zijn dan eerder werd gedacht. Mogelijk zouden alleen kleine puntjes te zien zijn geweest.

4