AfD-kopstuk Björn Höcke voor rechter om gebruik 'nazi-slogan'

De leider van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen, Björn Höcke, is vandaag voor het eerst voor de rechter verschenen. Hij staat terecht op verdenking van het gebruiken van een nazi-slogan.

In een campagnetoespraak in 2021 zei Höcke tegen zijn publiek "Alles voor Duitsland", een slogan die ook gebruikt werd door de Sturmabteilung van de nazi's (SA). Hij riskeert nu een celstraf van drie jaar, en een verbod op het uitvoeren van een politieke functie.

Höcke 'heeft het niet geweten'

Höcke (52), een voormalig geschiedenisdocent die nu de AfD leidt in Thüringen, zegt zelf dat hij niet wist dat de slogan een nazi-geschiedenis had. Hij heeft de term nogmaals gebruikt in december afgelopen jaar, maar wordt daarvoor in deze zaak niet vervolgd.

Binnen de AfD staat Höcke bekend als de leider van de nationalistische tak van de partij ('Der Flügel'). Die is door veiligheidsdiensten officieel als rechts-extremistisch bestempeld en wordt als staatsgevaarlijk in de gaten gehouden. Hij kwam in 2018 in het nieuws door het Holocaust-monument in Berlijn te bestempelen als een "schandelijk monument", en noemde kort daarvoor de Duitse omgang met de Holocaust "verlammende herinneringspolitiek". Hij pleitte voor meer aandacht voor de Duitse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.

Gedwongen uitzetten migranten

Eerder dit jaar werd er dagenlang gedemonstreerd tegen de AfD door honderdduizenden Duitsers, nadat een geheime ontmoeting aan het licht was gekomen tussen de partij, prominente rechts-extremistische figuren en rijke ondernemers. Zij hadden in Potsdam een plan besproken om miljoenen migranten uit te zetten, als de partij ooit aan de macht zou komen.

Alle kritiek ten spijt, gaat het de partij voor de wind in Thüringen: de partij staat aan kop in de peilingen voor de regionale verkiezingen in september. Vooralsnog is er echter geen partij die met de AfD een coalitie wil vormen.

Vorig jaar veroverde de AfD in Thüringen al de allereerste bestuursfunctie uit zijn geschiedenis, zij het op een laag niveau: AfD-kandidaat Robert Sesselmann werd toen verkozen tot districtsbestuurder in de dunbevolkte regio Sonneberg.

Jaar cel voor voorbereiden aanslag bij woning loodgieter Vlaardingen

De rechtbank heeft een 24-jarige man veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het voorbereiden van een aanslag bij het huis van een Vlaardingse loodgieter. De woning van de loodgieter is al maandenlang het doelwit van aanslagen.

Radley C. werd in de nacht van 23 december met een 30-jarige medeverdachte door agenten ontdekt in een auto die in de buurt van de woning van de loodgieter stond. Toen agenten de auto controleerden, vonden zij een mortierbom, een bivakmuts en werkhandschoenen.

Tijdens de behandeling van de zaak begin deze maand vertelde C. dat hij die avond iemand naar Vlaardingen moest brengen. Naar eigen zeggen wist hij niets van een mogelijke aanslag of een bom in de auto. Ook zei hij niet te weten van de vele explosies bij de loodgieter.

'Verdachte wist dat er iets speelde'

De rechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat C. wel degelijk wist dat er iets speelde. De rechtbank merkt wel op dat de loodgieter veelvuldig het slachtoffer is geweest van aanslagen, maar dat er geen bewijs is dat deze verdachte daarbij betrokken is, meldt Rijnmond.

De straf voor C. valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had vijftien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. De medeverdachte staat op een later moment voor de rechter.

Meerdere aanslagen en aanhoudingen

Het huis van de loodgieter is sinds vorig jaar april ruim tien keer het doelwit geweest van aanslagen. De man zegt niet te weten waarom hij het doelwit is.

Vanwege de explosies zijn al meerdere verdachten aangehouden. Zo heeft de politie in de afgelopen twee weken drie jongens van 14 tot 16 jaar opgepakt. De politie vond hen in de buurt van de woning. Ook hadden ze spullen bij zich die gebruikt kunnen worden bij het plegen van aanslagen.

Daarnaast is begin deze maand een 27-jarige Rotterdammer veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk, vanwege zijn betrokkenheid bij het veroorzaken van een explosie bij de woning van de loodgieter. De man heeft niets losgelaten over zijn motief of opdrachtgever(s).

Formule 1 langer te zien bij Viaplay ondanks hoger bod Ziggo

Viaplay blijft de komende jaren de Formule 1 in Nederland uitzenden. De streamingsdienst heeft het contract, dat na dit seizoen afliep, verlengd. Dat melden ingewijden aan de NOS.

Viaplay bezit de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 sinds 2022. Daarvoor betaalt het Zweedse bedrijf ongeveer 30 miljoen euro per jaar. Voor de nieuwe deal zou Viaplay flink meer in de buidel moeten tasten en naar verluidt zo'n 45 miljoen euro per jaar betalen. Voor hoelang de rechten bij Viaplay blijven, is onbekend.

Ziggo had hoogste bieding

Volgens de ingewijden legde Ziggo aanvankelijk het hoogste bod neer bij de Formule 1 voor de rechten. Het bedrijf zond tot 2022 jarenlang de Formule 1 uit en zette nu (tevergeefs) alles op alles om de rechten terug te krijgen.

Ziggo hoopte met de rechten meer klanten en adverteerders binnen te halen. Vaste Formule 1-gezichten Olav Mol en Jack Plooij zouden dan moeten terugkeren op het circuit. De Formule 1 zag, ondanks het hogere bod, echter meer in een voortzetting van het contract met Viaplay.

Viaplay en Ziggo wilden desgevraagd niet reageren op het nieuws.

Problemen Viaplay

Het binnenhalen van de rechten door Viaplay is opvallend te noemen. Het bedrijf kampt met financiële en strategische problemen. Het worstelt met dure sportrechten, inflatie en energiekosten en teruglopende abonnementen.

Vorig jaar kondigde Viaplay aan zich uit een aantal landen terug te trekken. Ook is een aantal producties stopgezet en werd het personeelsbestand het afgelopen jaar met 30 procent ingekrompen. Ook zei het bedrijf dat er gepraat werd over de verkoop van activiteiten.

Naast de Formule 1 heeft Viaplay in Nederland ook de uitzendrechten van onder meer voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga.

Defensie probeert meer reservisten te werven met hulp van werkgevers

Defensie wil het aantal reservisten in zes jaar verdrievoudigen. Nu zijn er ruim 6600 reservisten, maar vanwege de toegenomen oorlogsdreiging moet het aantal parttime militairen in 2030 zijn gegroeid naar 20.000. De krijgsmacht schakelt daarbij de hulp in van het bedrijfsleven.

Kolonel Gerbe Verhaaf is op het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de reservisten. "Sinds de Russische inval in Oekraïne weten we dat president Poetin meer van plan is en daar moeten we ons op voorbereiden. De instabiele geopolitieke situatie in de wereld vraagt om een schaalbare krijgsmacht met flexibele inzet."

Defensie zoekt niet alleen traditionele reservisten voor het Korps Nationale Reserve, die taken voor bewaken en beveiligen op zich nemen. De krijgsmacht heeft behoefte aan specifieke kennis die op de arbeidsmarkt moeilijk te vinden is, zoals techniek, cyber security en ict.

Makkelijker maken voor reservist

Om het voor die specialisten aantrekkelijker te maken om ook een paar dagen per maand voor defensie te werken, heeft de krijgsmacht een nieuwe vorm van samenwerking met werkgevers opgezet. Defensie sluit met individuele bedrijven of organisaties convenanten, waarin wordt vastgelegd hoe hun werknemers als reservist kunnen dienen. Werknemers wordt administratieve rompslomp uit handen genomen of ze krijgen meer zekerheid over bijvoorbeeld vakantiedagen, loon en pensioen.

Lisette de Heiden werkt bij Shell, is al 10 jaar reservist en zit nu bij het 101 Geniebataljon op de kazerne in Wezep. Een dag per week stelt ze haar kennis van techniek en energie, die ze bij Shell inzet voor de bouw van windmolenparken, ter beschikking voor bouwvraagstukken van de genie. En ze gaat mee op oefening, bijvoorbeeld vorig jaar in Roemenië, waar uit het niets een kampement moest worden opgebouwd, met onderdak en voorzieningen voor energie, water en communicatie.

De Heiden krijgt van haar werkgever deels bijzonder verlof voor haar werk als reservist, zodat ze niet al haar vakantiedagen hiervoor hoeft op te nemen. Daarover sloten Shell en Defensie begin 2021 een convenant.

"Wij willen de werk-privébalans in stand houden, dat is in het belang van de werknemer en de werkgever," legt Shell-recruiter Thijs Terwindt uit. Hij is zelf oud-militair, diende als officier bij de Koninklijke Marine en is een groot voorstander van deze constructie. "De operaties van Defensie zijn vaak in onveilige gebieden en daar hebben wij ook regelmatig mee te maken. Defensie kan dat allemaal niet alleen doen en daarom is het delen van mensen en middelen van groot belang. Daarnaast doet de reservist ervaringen op die hem of haar verrijken en dat komt ons ook weer ten goede."

Verhaaf ziet nog andere voordelen: "Bij defensie wordt aandacht besteed aan fysieke fitheid, werken in teamverband en onder stress. Je leert andere vaardigheden."

Shell heeft in Nederland enkele tientallen werknemers actief als reservist en Terwindt ziet dat aantal groeien. De ervaring in het buitenland helpt Shell om dit te doen. "In Amerika wordt dit gezien als een maatschappelijke plicht, in Singapore gaat iedereen op herhaling. En ook in Scandinavische landen is deze rol meer verankerd in de maatschappij."

Meer interesse bedrijfsleven voor veiligheid

Inmiddels heeft defensie met ruim 200 bedrijven en organisaties een convenant gesloten. Zoals met VDL Groep voor samenwerking op het gebied van techniek. En met Jan de Rijk Logistics, dat chauffeurs beschikbaar stelt met bevoegdheden voor speciale transporten.

Volgens Verhaaf toont het bedrijfsleven steeds meer interesse. "Waren bedrijven eerder veel meer gericht op duurzaamheid, nu is veiligheid meer prioriteit. Zij hebben de afwachtende houding losgelaten. Het besef dringt door dat veiligheid niet alleen een zaak van defensie is. En omgekeerd heeft defensie baat bij deze brugfunctie met de samenleving."

5
>