Zwemseizoen in open water begonnen, binnenhaven in Amsterdam nieuwe locatie

Vandaag is het zwemseizoen in open water begonnen. Vanaf 1 mei tot 1 oktober controleren waterbeheerders op die plekken regelmatig de waterkwaliteit en veiligheid. Dit jaar is er een opvallende plek om te zwemmen bij gekomen: de binnenhaven van het Marineterrein in Amsterdam.

Volgens het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) hebben steeds meer mensen de wens om in open water te zwemmen. In de stad gebeurt het nu vooral op 'wildzwemplekken'. Gemeenten hebben liever dat die plekken officiële zwemlocaties worden, waar wordt gecontroleerd, maar vanwege strenge regelgeving is dat niet zo makkelijk.

De beheerder van het Marineterrein Amsterdam is het gelukt om het voor elkaar te krijgen. Mensen zwommen al jaren bij de binnenhaven en nu is het een officiële zwemplek. "Er verandert niet zoveel, behalve dat mensen zeker weten dat de waterkwaliteit goed is en het veilig genoeg is om te zwemmen", zegt woordvoerder Rosa Peper. "We hebben het ook gedaan omdat we een testgebied zijn voor de leefbaarheid van een stad. Zwemmen in een stad is een goede indicatie van een gezond ecosysteem en gezonde mensen."

'Extreem gevoel van vrijheid'

Waarschijnlijk zullen een hoop mensen vandaag het water opzoeken. De temperaturen in Nederland nemen zomerse waarden aan van tussen de 24 en 29 graden.

Vanochtend dook Jim Jansen, wetenschapsjournalist en fanatiek buitenzwemmer, het water van de binnenhaven in. "Het geeft echt een extreem gevoel van vrijheid. Het zwembad beperkt, na 25 à 30 meter moet je je weer omdraaien. Hier ben je de regisseur van je eigen film. Je bepaalt waar je jouw camera op richt: is het de boot of de prachtige architectuur?"

Veilig om in te zwemmen

Nederland telt ruim 700 zwemlocaties. Op een speciale website kunnen mensen zien waar het veilig is om te zwemmen. Rijkswaterstaat geeft daarnaast tips voor het zwemmen in open water. Zo adviseert de organisatie om ter plekke te kijken naar de kleur en geur van het water. Als water een groenblauwe kleur heeft en stinkt, zit er mogelijk blauwalg in.

Verder moeten zwemmers altijd kijken of er geen waarschuwingen hangen op de informatieborden bij de zwemplekken, en na het zwemmen in open water altijd douchen.

In Amsterdam wordt volgens de gemeente de waterkwaliteit van het zwemwater de afgelopen jaren al regelmatig gecontroleerd. Er mag nu het hele jaar door gezwommen worden in de binnenhaven, er komt echter geen toezicht. "Dus wel op eigen risico", aldus Peper.

Groningse slijterij hangt foto's van winkeldieven op 'Wall of Shame'

De eigenaren van een slijterij in Groningen zijn klaar met winkeldieven die jaarlijks duizenden euro's aan schade veroorzaken. Daarom hebben ze op de ruiten en achter de kassa foto's van winkeldieven opgehangen, opgenomen met de beveiligingscamera's.

Eigenaar Bas Bergman vertelt RTV Noord meermaals aangifte te hebben gedaan. "Maar vrijwel allemaal zijn ze geseponeerd. Te weinig tijd, mankracht en bewijsmateriaal, zeggen ze."

Dat laatste is vooral frustrerend, vindt de Groninger, want hij zegt beelden te hebben aangeleverd van de bewakingscamera's. "Daarop is te zien dat er gestolen wordt."

'Inbreuk op privacy'

Nu moeten screenshots op een 'Wall of Shame' dieven afschrikken. Dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zegt hoogleraar datadelen en communicatierecht Aline Klingenberg. Een "flinke inbreuk" op de privacy noemt ze het naming and shaming.

De slijterij is toch niet van plan de foto's weg te halen, hoewel de eigenaren weten dat het strafbaar is. "Van de privacywet mag het niet, maar volgens de wet mag je ook niet stelen", redeneert medewerker Petra Dijkema.

"We worden totaal niet ondersteund door de politie en daarom pakken we het nu zo aan."

Kartonnen dozen

De slijterij heeft nog meer maatregelen genomen tegen diefstal. Zo hangt er op de ruit een briefje dat klanten verbiedt om met helm of pet binnen te komen. "We willen te allen tijde het gezicht herkenbaar hebben van de klant die bij ons in de winkel is", legt Dijkema uit.

Ook staat voor sommige flessen in het schap nu een kartonnen doos met een plaatje van de fles. "Zo is de fles minder makkelijk mee te nemen."

Collectief winkelverbod

Winkeldieven krijgen steeds vaker een collectief verbod voor winkelgebieden. Daarbij slaan winkeliers de handen ineen tegen personen die vaker de fout in gaan. Tientallen gebieden door heel Nederland maken er al gebruik van.

De redenering erachter is dat een verbod per winkel niet werkte, dan ging de dief gewoon naar de buurman. Met het collectieve winkelverbod zijn personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken of een strafbaar feit plegen in het hele gebied niet meer welkom.

Als een winkelier iemand betrapt, kan de ondernemer behalve een individueel winkelverbod ook een collectieve waarschuwing voor 1 jaar geven. De dief is dan nog welkom in andere winkels, maar bij een nieuwe overtreding in een deelnemende winkel, krijgt deze persoon een collectief winkelverbod.

Ook Drenthe op de lijst

In Groningen geldt zo'n collectief winkelverbod nog niet. In Noord-Nederland is dat wel al in Leeuwarden, Sneek, Harlingen en Sellingen het geval.

Ook Emmen is dicht bij een collectief verbod, schrijft RTV Drenthe. "Veel winkeliers ervaren overlast", zegt supermarktmanager Rob Michielsen. Hij verwacht dat over een paar maanden met tientallen ondernemers zal worden gestart.

Positieve reacties in VS en Oekraïne op mineralendeal, Kremlin zwijgt nog

Zowel vanuit de Verenigde Staten als Oekraïne is positief gereageerd op de mineralendeal die beide landen hebben ondertekend. Afgelopen nacht sloten beide landen na maanden onderhandelen een overeenkomst. De deal geeft de Verenigde Staten toegang tot mineralen, olie, gas en andere natuurlijke hulpbronnen in Oekraïne.

Hoewel de volledige overeenkomst nog niet gepubliceerd is, is wel duidelijk dat de VS en Oekraïne een investeringsfonds oprichten waarbij beide partijen evenveel rechten hebben. De winst van het fonds wordt uitsluitend in Oekraïne geïnvesteerd en het land hoeft ook geen schuld terug te betalen aan de VS.

Geld terug

Met de overeenkomst kan president Trump aan het Amerikaanse volk laten zien dat zij iets terugkrijgen van al het geld wat de Amerikanen de afgelopen jaren aan Oekraïne hebben geschonken.

"Biden heeft ze 350 miljard dollar gegeven. We hebben een deal gesloten waarbij we in theorie veel meer krijgen dan die 350 miljard dollar", zei Trump in een interview met de Amerikaanse zender NewsNation. Verschillende internationale onderzoeken tonen overigens aan dat de VS zo'n 120 miljard dollar aan Oekraïne hebben geschonken.

Trump zei in Vaticaanstad met de Oekraïense president Zelensky de deal te hebben besproken, tijdens de uitvaart van paus Franciscus. Hij zegt dat de overeenkomst "een heel goede zaak" is voor Oekraïne, omdat "Rusland in deze oorlog veel groter en veel sterker is".

Wederopbouw

Ook in Oekraïne wordt positief gereageerd op de deal. De Oekraïense premier Shmyhal zegt dat er geld vrijkomt voor de wederopbouw van zijn land en dat de economie ermee zal groeien.

Daarnaast behoudt Oekraïne de controle over de eigen grondstoffen en de infrastructuur en blijft ook de energiesector in Oekraïense handen. In eerdere voorstellen wilden de Amerikanen de kerncentrale bij Zaporizja in beheer nemen, in samenspraak met Rusland. Het Russische leger nam de kerncentrale kort na de invasie in 2022 in.

Signaal naar Rusland

De overeenkomst staat formeel los van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland. Toch wil de regering-Trump een duidelijk signaal afgeven aan Rusland. In een verklaring zeggen de Verenigde Staten dat ze "zich inzetten voor vrede in een vrij, soeverein en welvarend Oekraïne". Ook waarschuwen ze dat "niemand die de Russische oorlogsmachine heeft gefinancierd zal profiteren van de overeenkomst".

Voor Oekraïne zal het tekenen van de overeenkomst voelen als extra steun in de oorlog tegen Rusland. De VS heeft nu namelijk een belang bij Oekraïens succes.

Vanuit het Kremlin is nog niet gereageerd op de deal. Wel zegt Dmitri Medvedev van de Russische Veiligheidsraad dat president Trump Kyiv eindelijk gedwongen heeft te betalen voor de Amerikaanse hulp. "Nu zullen ze militaire goederen moeten betalen met de nationale rijkdom van een land dat gaat verdwijnen."

Geen veiligheidsgaranties

In de overeenkomst zijn geen veiligheidsgaranties opgenomen, al was dat aanvankelijk wel een van de grote wensen van Oekraïne. Volgens de Amerikanen zal de aanwezigheid op Oekraïens grondgebied betekenen dat Rusland meer terughoudend zal zijn.

Het zal nog jaren duren voordat er daadwerkelijk grondstoffen worden gewonnen in Oekraïne. Daarvoor moeten onder meer flinke investeringen worden gedaan. Daarnaast bevinden zich een aantal locaties in een gebied dat nu onder controle staat van het Russische leger.

Alternatieve herdenking betwist maar 4 mei gaat voor velen niet per se over Nederland

Negen op de tien Nederlanders staan komende zondag 4 mei op de een of andere manier stil bij Dodenherdenking. Verreweg de meesten van hen (85 procent) doen mee aan de twee minuten stilte om 20.00 uur, blijkt uit het jaarlijkse Vrijheidsonderzoek van het Comité 4 en 5 Mei.

De beweegredenen van de 10 procent die de Nationale Herdenking langs zich heen laat gaan zijn divers. Dit jaar is voor het eerst in het onderzoek ook de stelling opgenomen dat "herdenken betekenisloos is als vandaag de dag nog steeds oorlogen plaatsvinden". Ruim de helft (54 procent) van de 'niet-herdenkers' blijkt het daarmee eens.

De stelling is onder andere actueel omdat er zondag in Den Haag een alternatieve herdenking wordt gehouden, waarin behalve aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust ook aandacht wordt besteed aan de Palestijnse slachtoffers in Gaza. De organisatoren verwachten daar zo'n 500 deelnemers.

De huidige herdenking op de Dam "schuurt", vindt Tessa Terpstra, een van de organisatoren. "Voor ons is herdenken lessen trekken uit het verleden en stilstaan bij het huidige leed. Daar is te weinig ruimte voor op de Dam. De vertegenwoordigers daar zeggen 'nooit meer', maar negeren daarbij dat er al anderhalf jaar een genocide is in Gaza."

Het Comité 4 en 5 Mei, organisator van de dodenherdenking op de Dam en de viering van Bevrijdingsdag, zegt in het algemeen "de roep om aandacht voor slachtoffers van conflicten wereldwijd" te begrijpen. "Wij vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor oorlog en (on)vrijheid vandaag de dag", laat een woordvoerder weten.

Maar, voegt zij er aan toe, de Nationale Herdenking op 4 mei is niet het moment om hierbij stil te staan. "Het is een Nationale Herdenking, waarin Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld en onderdrukking centraal staan."

"Dan herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 doen we dat ook met de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. "

Uit het onderzoek van het Comité 4 en 5 Mei onder 1200 Nederlanders blijkt echter dat de meeste herdenkers het breed zien. Op de vraag "Wie herdenkt u op 4 mei?" vormen de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog het meest gegeven antwoord. Maar 56 procent noemt ook "alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen".

Overwegingen die te maken hebben met de actuele angst voor oorlog zijn bij het herdenken steeds belangrijker geworden, valt het comité op. Acht op de tien herdenken onder meer om uit te dragen dat men nooit meer oorlog wil, 64 procent doet dit (ook) uit angst dat zoiets weer kan gebeuren, 56 procent vindt het belangrijk vanwege de Oekraïne-oorlog en 57 procent noemt de oorlog in het Midden-Oosten.

Zelf vervolgd

Nieuw dit jaar in het Bevrijdingsonderzoek is dat er extra vragen zijn voorgelegd aan zo'n 150 mensen die zelf te maken hebben gehad met vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog of die familieleden hebben bij wie dat het geval was.

Zij mochten onder meer laten weten of zij het een goede zaak zouden vinden als op 4 mei ook de slachtoffers van huidige oorlogen en geweld wereldwijd zouden worden herdacht. Wat blijkt: 52 procent van deze specifieke groep is het daarmee eens, 18 procent niet, 30 procent is neutraal.

<
1