A7 gaat dicht voor alle vrachtwagens en bussen

De snelweg A7 gaat bij Purmerend vanaf maandagochtend dicht voor alle vrachtwagens en bussen. Vanwege de renovatie van de brug over het Noordhollandsch Kanaal geldt daar nu nog een gewichtsbeperking: alleen vrachtwagens tot 25 ton mogen er rijden.

Maar die maatregel wordt volgens Rijkswaterstaat honderden keren per dag genegeerd, met uitschieters van soms wel meer dan 40 ton.

Rijkswaterstaat vindt dat gevaarlijk, ook voor het personeel dat met de werkzaamheden bezig is. De brug wordt juist opgeknapt omdat de steunpunten te zwak zijn voor zwaar verkeer. Daarom volgt nu dus een rigoureuze ingreep: een verbod voor alle trucks en bussen.

"We hebben deze week ingezet op stevige handhaving", zegt demissionair minister Harbers van Infrastructuur. "Er zijn veel vrachtwagens naar de kant van de weg gehaald, maar we zien het niet afnemen. Dan rest ons geen andere optie meer."

Geen ov-bussen

Er komt cameratoezicht en vrachtwagens en bussen worden omgeleid via de A8, de A9 en de N246. Het openbaar vervoer heeft geen last van het verbod, omdat er geen ov-bussen over de brug rijden.

"Ik baal er ontzettend van", aldus Harbers. "Hier lijden de goeden onder de kwaden, maar anders kunnen we het werk gewoon niet meer uitvoeren en die brug, die moet versterkt worden."

De sector zag de bui al hangen. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) had op voorhand chauffeurs al opgeroepen om zich aan het maximumgewicht te houden. TLN ziet de A7 als een van de belangrijkste verkeersaders voor het vrachtverkeer in Noord-Holland.

De werkzaamheden aan de brug staan gepland tot 1 september. Er worden 50.000 gaten in geboord, die opgevuld worden met wapeningsstaal.

Man (28) krijgt 4 jaar cel voor dodelijk ongeluk Oud Gastel

Een 28-jarige man uit Roosendaal moet vier jaar de cel in voor roekeloos rijden. Hij was verantwoordelijk voor een ongeluk in 2022 in Oud Gastel waarbij vier mensen om het leven kwamen. Na zijn gevangenisstraf mag hij tien jaar niet autorijden, bepaalde de rechter.

Het Openbaar Ministerie had 8 jaar cel geëist tegen Omar E. die op 2 september 2022 met hoge snelheid over een voorrangsweg reed met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Hij raakte een auto waarin vijf mensen zaten. Twee moeders en twee kinderen kwamen om.

E. reed in een gehuurde Mercedes toen het ongeluk gebeurde. Hij was niet onder invloed van drugs of alcohol. De advocaat van E. bepleitte dat de 28-jarige man niets te verwijten viel, omdat hij op een voorrangsweg reed en de verkeerslichten die dag buiten werking waren.

Gevaarlijk rijgedrag

De rechter is het daar niet mee eens. Volgens de rechtbank is het ongeluk geheel te wijten aan het rijgedrag van Omar E. Uit de computergegevens van de huurauto bleek dat hij vlak voor de botsing 155 kilometer per uur reed.

De rechtbank benadrukte volgens Omroep Brabant dat de man zelf verantwoordelijk was voor het creëren van een gevaarlijke situatie. Het verweer dat hij de andere auto wilde ontwijken door het gaspedaal flink in te trappen, vond de rechtbank niet geloofwaardig.

Suikertaks op zuivel, frisdrank en sapjes, Kamer gaat kiezen uit vijf opties

De Tweede Kamer gaat een besluit nemen over een verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken zoals zuivel, limonade en vruchtensap. Dat moet leiden tot gezondere aankopen. Het demissionaire kabinet heeft daarvoor vijf varianten uitgewerkt en vandaag gepresenteerd.

Bij alle vijf varianten wordt de belasting per soort drank verhoogd op basis van het suikergehalte. Hoe meer suiker, hoe hoger de belasting. Daarbij wordt gekeken naar het aantal gram suiker per 100 milliliter. Chocolademelk valt overigens onder zuivel, ook al is aan de melk vaak veel suiker toegevoegd.

In de eerste variant gelden er geen uitzonderingen. In de tweede variant is alleen mineraalwater uitgezonderd. In de derde variant zijn ook zuivel- en sojadranken met weinig suiker uitgezonderd. In de vierde variant worden pure vruchten- en groentesappen laag belast ook al zit er suiker in. En in de vijfde variant vallen ook pure vruchten- en groentesappen volledig onder de uitzondering.

Hoe meer uitzonderingen, hoe duurder de overgebleven drankjes worden omdat de belasting daarover wordt verdeeld. Voor Red Bull betekent dit bijvoorbeeld dat het drankje in de eerste variant 14 cent per liter duurder wordt, en in de vijfde variant 27 cent. Coca Cola Zero Sugar wordt goedkoper ten opzichte van nu. 22 cent goedkoper in de eerste variant en 9 cent goedkoper in de vijfde variant.

De Tweede Kamer had het kabinet om deze uitwerking gevraagd omdat een gevarieerde belastingheffing de consument zou aanzetten tot gezonder frisdrankgebruik. De Gezondheidsraad adviseert mensen zo min mogelijk suikers binnen te krijgen via dranken. Het maakt daarbij niet uit of het natuurlijke suikers of toegevoegde suikers zijn.

Verbruiksbelasting per 1 januari

Deze suikerbelasting moet in de plaats komen van de verbruiksbelasting voor frisdrank die per 1 januari is ingegaan. Die ging omhoog van bijna 9 naar ruim 26 cent per liter, ongeacht hoeveel suiker er in zit. Alcoholvrije dranken waar nu verbruiksbelasting op zit zijn limonade (inclusief siroop), vruchtensap, groentesap, alcoholvrij bier, alcoholarm bier met 0,5 procent of minder alcohol, andere dranken met maximaal 1,2 procent alcohol.

De verbruiksbelasting op mineraalwater werd juist afgeschaft omdat het kabinet dat als gezondere keuze ziet. Specifiek zuivel- en sojadranken zijn op dit moment ook uitgezonderd van de verbruiksbelasting, vanwege het hoge eiwitgehalte. Ook al zit er soms veel suiker in. Dat leverde eerder discussie op.

Die discussie zal opnieuw plaatsvinden in de Tweede Kamer als er over de vijf varianten wordt gedebatteerd. Het is moeilijk te zeggen welke variant de voorkeur gaat krijgen. Op zijn vroegst per 1 januari 2026 kan de suikertaks ingaan.

Vrijwilligerswerk en exceptionele prestaties op werk: ruim 3300 mensen onderscheiden

Tv-presentatrice Yvon Jaspers, zangeressen Berget Lewis en Tania Kross, investeerder Marcel Boekhoorn. Het zijn enkele meer bekende namen onder de 3375 mensen die vandaag, de dag voor Koningsdag, traditiegetrouw een lintje hebben gekregen.

Bijzonder is het verhaal van Dries van Loenen uit Den Haag, die enkele jaren geleden de scriptie schreef van zijn schoonzus Koosje van Haeringen, violiste en docente aan het Haagse conservatorium.

Zij leed aan de dodelijke ziekte ALS en en wilde haar kennis van het vioolonderwijs op papier zetten in een scriptie, maar kon dat niet meer zelf. Van Loenen schreef en presenteerde onder haar regie de scriptie, die werd beloond met een 10 en die ook als boek is verschenen. Twee dagen na de presentatie is Van Haeringen overleden. Van Loenen wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De hoogste onderscheiding die wordt uitgereikt, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, gaat naar de Japanse oud-topambtenaar Kenzo Hiroki. Hij geldt wereldwijd als een gezaghebbend expert wat betreft waterbeheer en rampenbestrijding en heeft zich ingezet voor de samenwerking tussen Nederland en Japan op dat gebied.

Albert de Gooijer is met 98 jaar de oudste gedecoreerde man. Zijn lintje heeft hij te danken aan zijn rol als penningmeester van scoutingverenigingen en van de Protestantse Wijkgemeente Wilhelminakerk in Utrecht. Oudste vrouw is Muriel Arrindell-Simpson (97) uit Sint Maarten, die zich inzet voor het welzijn van ouderen.

De jongste man is Jeron Groeneveld uit Zwammerdam. De 29-jarige is sinds zijn 16e vrijwilliger bij lokale omroep Studio Alphen, waar hij regisseur, uitzendtechnicus en opnameleider is. Journaliste Wendy Beenakker (37), adjunct-hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, is onderscheiden voor haar activiteiten voor Scouting Nederland.

Allen zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden.

Zoals gebruikelijk geldt voor verreweg de meeste gedecoreerden dat ze zich verdienstelijk hebben gemaakt als vrijwilliger op lokaal niveau. Het gaat om 3287 mensen.

Er zijn ook onderscheidingen gegaan naar mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd in hun betaalde baan, maar dat zijn er veel minder: 138. Er is een overlapping, omdat sommige mensen om beide redenen zijn gedecoreerd.

Veel mensen namen hun lintje trots in ontvangst, maar de Friese Piet de Haan weigerde:

Er is dit jaar niet één terrein of onderwerp dat er bij de lintjesregen uitspringt, zegt een woordvoerder van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Sinds vorig jaar wordt in de Staatscourant, waarin alle ruim 3000 onderscheidingen worden gepubliceerd, vermeld op welke terreinen gedecoreerden zich verdienstelijk hebben gemaakt (maximaal drie). Vorig jaar viel op dat er naar verhouding veel mensen werden voorgedragen die zich inzetten voor armoedebestrijding.

Yvon Jaspers, al vele jaren het gezicht van reality-datingprogramma Boer zoekt vrouw, is "uitgegroeid tot een ambassadeur van de agrarische sector". Ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden, mede omdat ze "boeren en burgers verbindt".

Zangeres Berget Lewis is medeoprichter van het Stichting ZO! Gospel Choir, dat kansarme jongeren een podium wil geven. Verder zet ze zich in om de loopbanen van nieuw zangtalent te stimuleren. Ook Lewis mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Datzelfde geldt voor investeerder en miljardair Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hij heeft een lintje gekregen voor zijn activiteiten als vrijwilliger bij onder meer Stichting Fonkel, die activiteiten organiseert voor kinderen met een 'rugzakje' in Ouwehands Dierenpark.

5
>